Novosadskom preduzeću oduzeta dozvola zbog nepropisnog skladištenja opasnog otpada, direktor na sudu dogodine

Foto: Pixabay

Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine oduzeo je dozvolu za skladištenje opasnog i neopasnog otpada operateru „Eko Hemik“ iz Novog Sada zbog nepropisnog skladištenja opasnog otpada, saznaje 021.rs.

Foto: Pixabay

 

Iako je imala dozvolu za skladištenje opasnog otpada, ova firma je prekršila propise, jer joj je bilo dozvoljeno odlaganje samo u jednom objektu nekadašnjeg kikindskog „Hemika“ koji je zakupila, i to najviše 10 tona dnevno, odnosno do 500 tona godišnje. Međutim, krajem maja 2019. godine, inspekcija je u objektu i u dvorištu zatekla oko 300 tona opasnog otpada. To znači da su mimo dozvole i zakona opasne materije odlagane na otvorenom prostoru.
Naime, „Eko hemik“ je od proizvođača preuzeo više opasnog otpada nego što može da stane u zakupljeni objekat, pa ga je odložio na oko 5.000 kvadratnih metara otvorenog prostora, čime je prekršio propise.
Kasnijim analizama je utvrđeno da je u bivšem „Hemiku“ uskladišteno najviše kontaminirane ambalaže, pesticida, zatim filtera od ulja iz automobilske industrije, organski opasni otpad nepoznatog porekla u čvrstom i tečnom stanju, kao i neorganski otpad.
U skladu sa tim, podneta je krivična prijava Osnovnom javnom tužilaštvu u Kikindi, potvrđeno je za 021 u Sekretarijatu. Prijava je podneta zbog sumnje da je počinjeno krivično delo unošenje opasnih materija u Srbiju i nedozvoljena prerada, odlaganje i skladištenje opasnih materija.
Kako za 021 navode u kikindskom Osnovnom sudu, protiv V. B. (25), zakonskog zastupnika „Eko Hemika“ i pravnog lica „Eko Hemik“ vodi se postupak, a glavni pretres zakazan je za 17. januar 2020. godine. V. B. se brani sa slobode.
U međuvremenu, dato je punomoćje koje ovlašćuje drugo fizičko lice da zaključuje pravne poslove i obavlja druge pravne radnje u ime firme „Eko Hemik“. Prema podacima Agencije za privredne registre, osnovna delatnost društva je još uvek upravljanje opasnim otpadom, a na sajtu firme nije objavljeno ništa o oduzimanju dozvole.
Podsetimo, nedavni izveštaj Državne revizorske institucije pokazao je da se industrijski i opasni otpad u Vojvodini mahom skladišti nezakonito, a da to često čine čak i one firme koje su dobile dozvole od nadležnih organa. Više o tome u našem tekstu OVDE.
IZVOR:021.RS

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*