Nuklearna podmornica, krstarica i desantni nosač aviona – nove snage kineske mornarice

Nuklearna podmornica, raketna krstarica i nosač helikopteri uvršteni su u sastav kineske mornarice, na 72. godišnjicu tog roda oružanih snaga te države.

Neviđeno trostruko puštanje u rad izvedeno je na ceremoniji održanoj u mornaričkom kompleksu u blizini grada Sanji na južnom kineskom ostrvu Hajnan. To je glavna pomorska baza Južno-morske flote mornarice Narodnooslobodilačke vojske (PLAN).

Razarač kineske mornarice Tipa 055

Razarač kineske mornarice Tipa 055

Kineski predsednik Si Đinping prisustvovao je ceremoniji na kojoj su viđeni nosač aviona „tipa 075“, raketna krstarica „tipa 055“ i nuklearna podmornica „tipa 094“.

„Hajnin“ je nove klase „amfibijskih“ jurišnih brodova.

Još najmanje dva broda Tipa 075 su u izgradnji u brodogradilištu u Šangaju, a njihovo uvođenje će značajno povećati sposobnost kineske mornarice za izvođenje velikih „amfibijskih“ operacija.

„Dalijan“ je druga krstarica „tipa 055“ deplasmana 10.000 tona. Svaki brod opremljen je faznim nizom radara sličnih onima koji se nalaze na krstaricama i razaračima i naoružan je sa ukupno 112 vertikalnih lansirnih krstarećih raketa zemlja-vazduh.

Najmanje osam ovih brodova istovremeno se gradi u dva brodogradilišta u Šangaju i severnom kineskom lučkom gradu Dalianu.

 

IZVOR:RTS

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*