Obavezna vakcinacija za 630.000 učenika u Los Anđelesu

LOS ANĐELES: Učenici stariji od 12 godina u školskom sistemu američkog okruga Los Anđelesa moraće da se vakcinišu protiv koronavirusa, pre nego što se sledeće godine vrate u klupe.
vakcina korona pix
Foto: Pixabay.com

Vlasti školskog okruga Los Anđelesa izglasale su juče odluku po kojoj se od otprilike 630.000 učenika, koliko ih u tom starosnom uzrastu pohađa nastavu u ovom okrugu, zahteva vakcinacija, prenosi AP.

Prema odluci oni koji se bave sportom i drugim vannastavnim aktivnostima treba da se imunizuju do kraja oktobra, a svi ostali do 19. decembra, a učenicima koji nemaju dokaz o vakcinaciji neće biti dozvoljeno učenje uz fizičko prisustvo nakon završetka zimskog raspusta 11. januara, nego će nastavu pratiti preko interneta.

Prema rečima okružnih zvaničnika, oko 80.000 učenika još nije u potpunosti vakcinisano, a drugi po veličini školski okrug u zemlji biće i najveći od nekolicine koji su doneli takvu odluku.

Školski sistem u Njujorku, najveći u državi, odredio je obaveznu vakcinaciju samo za 20.000 učenika sportista u određenim sportovima za koje se smatra da su pod velikim rizikom od širenja virusa, kao što je rvanje.

Los Anđeles je krenuo agresivnije od većine okruga u donošenju bezbednosnih mera protiv kovid-19, a svake nedelje testiraju se svi učenici,kao i zaposleni, a maske se zahtevaju u zatvorenom i na otvorenom, dok je zaposlenima propisana obavezna vakcinacija.

U četvrtak je američki predsednik Džozef Bajden pozvao je stanovništvo SAD da vakciniše svoju decu.

„Skoro svi ozbiljni slučajevi kovid-19 koje vidimo među adolescentima su nevakcinisani od 12 do 17 godina, što je starosna grupa koja zaostaje u stopi vakcinacije“, naglasio je Bajden.

 

 

IZVOR:DNEVNIK

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*