Obeležavanje Dana zaštite prirode

Danas se obeležava Dan zaštite prirode, a JKP “Gradsko zelenilo“, kao upravljač većeg broja zaštićenih područja na teritoriji Novog Sada, godinama unazad obeležava 11.april – Dan zaštite prirode.

Ove godine je planirano održavanje časa u prirodi – u Dunavskom parku, koji je spomenik prirode II kategorije. Učestvovaće učenici trećih razreda OŠ “Đorđe Natošević“ koji će se u parku upoznati sa osnovnim vrednostima ovog spomenika prirode. Program počinje u 11 časova ispred saletle u Dunavskom parku. Nakon obilaska parka sa biolozima, deca će čuti predavanje o značaju očuvanja čovekove okoline i reciklaže otpada. Za tu priliku će biti postavljene reciklažne korpe za otpatke: za PVC ambalažu, za organski i za ambalažni otpad (karton). Posle kratkog predaha i užine u parku, deca će sama imati priliku da razdvajaju otpad u korpe za reciklažu.

Dan zaštite prirode, 11. april ustanovljen je Zakonom o zaštiti prirode 2009. godine, kako bi se javnost podsetila na značaj očuvanja prirode Srbije. Tog dana 1949. godine. prvi put je ustanovljen status jednog područja kao zaštićenog prirodnog dobra – Spomenika prirode „Velika i Mala Ripaljka“ u opštini Sokobanja.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*