Obeležavanje Sretenja – Dana državnosti

Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije obeležiće nizom manifestacija Sretenje – Dan državnosti Srbije koji se proslavlja u znak sećanja na Sretenje 1804. godine, kada je podignut Prvi srpski ustanak i počelo oslobođenje od Turaka i isti datum 1835. godine, kada je donet prvi moderni ustav Srbije.

Uoči Sretenja, 14. februara, pripadnici Vojske Srbije organizovaće u Subotici, Užicu, Prijepolju, Loznici, Boru, Petrovcu na Mlavi, Paraćinu i Jagodini taktičko-tehničke zborove na kojima će građanima, u periodu od 11 do 14 časova, biti prikazan deo naoružanja i vojne opreme.

Počasna artiljerijska paljba biće izvedena istovremeno, u 16 časova, u Beogradu (Savska terasa na Kalemegdanu), Nišu (Niška tvrđava) i Novom Sadu (Petrovaradinska tvrđava).Centralna državna ceremonija proslave Sretenja – Dana državnosti Srbije održaće se u Orašcu, 15. februara 2018. godine u 11 časova. Istog dana, ministar odbrane Aleksandar Vulin, kao izaslanik predsednika Republike položiće venac kod Spomenika Neznanom junaku na Avali, u 8 časova u pratnji načelnika Generalštaba Vojske Srbije, generala Ljubiše Dikovića.

Vojni muzej u Beogradu biće otvoren 15. i 16. februara, od 10 do 18 časova, za besplatan obilazak izložbene postavke u ovoj vojnoj ustanovi kulture.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*