Obeležen Dan 1. brigade kopnene vojske

Svečanom akademijom u Domu Vojske Srbije u Novom Sadu večeras je obeležen Dan Prve brigade Kopnene vojske. Tim povodom, uručene su vojne spomen medalje za učešće u borbenim dejstvima na prostoru Jugoslavije i jubilarne godišnjice revnosne vojne službe.

Dan 1. brigade Kopnene vojske – 9. novembar, obeležava kao sećanje na dan kada je 1918. godine prva jedinica Sedmog pešadijskog puka Vojske Kraljevine Srbije, predvođena majorom Vojislavom Bugarskim, umarširala u Novi Sad. Proslava se nastavlja sutra u kasarni „Jugovićevo“.

„Imaćemo vojničku svečanost, koja će predstavljati krunu obeležavanja Dana brigade, gde ćemo našim svečanim defileom obeležiti završetak obeležavanja Dana brigade i Dana oslobođenja Novog Sada u Prvom svetskom ratu“, najavio je brigadni general Željko Petrović, komandant Prve brigade Kopnene vojske

Ovogodišnja proslava Dana Pve brigade kopnene vojske je uvod u 2018. i obeležavanje veka od oslobođenja u Prvom svetskom ratu, kao i stogodišnjice prisajedinjenja Banata, Bačke i Baranje Kraljevini Srbiji. Miloš Vučević, gradonačelnik Novog Sada, podsetio je da je u planu otvaranje Muzeja prisajedinjenja, kao i proslava jubileja naselja Veternik i Stepanovićevo, koje su naselili solunski dobrovoljci.

„Očekujem da će predsednici Pokrajinske vlade i Matice srpske, zajedno sa predstavnicima Grada, imati uskoro sastanak sa predsednikom države, da predstavimo sve što spremamo za 2018. godinu. Moja želja je da na Trgu republike podignemo spomenik kralju Petru Prvom Karađorđeviću, koji je doprineo ujedinjenju i oslobođenju ovih krajeva.“, kazao je Vučević.

 

Izvor: rtv.rs

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*