OBELEŽEN DAN PRISAJEDINJENJA VOJVODINE KRALJEVINI SRBIJI (VIDEO)

OVI SAD –

Povodom 25. novembra 1918. godine – dana kada je Velika narodna skupština Srba, Bunjevaca i drugih Slovena Banata, Bačke i Baranje donela odluku o prisajedinjenju Vojvodine Kraljevini Srbiji, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i predsednica Skupštine Grada Novog Sada Jelena Marinković Radomirović, zajedno su sa predstavnicima Saveza udruženja potomaka ratnika Srbije od 1912. do 1920. i Bunjevačkog nacionalnog saveta, položili vence na spomen ploču na Trgu slobode.

I ovog 25. novembra sećamo se Velike narodne skupštine Srba, Bunjevaca i ostalih Slovena u Banatu, Bačkoj i Baranji, koja je proglasila prisajedinjenje današnje Vojvodine Srbiji.

vučević,prisajedinjenje

RTV (Jaroslav Pap)

I posle 102 godine, kao ponosni potomci naših slavnih predaka, sećamo se ovog istorijskog datuma za celokupan srpski narod. Tog dana, doneta je ispravna, istorijski utemeljena državotvorna odluka, i njome je suštinski kapitalizovana ideja nastanka Vojvodine. Time su ispunjene težnje srpskog i ostalog slovenskog stanovništva u južnoj Ugarskoj da dočeka oslobođenje i da na kraju Prvog svetskog rata postane deo zajedničke države sa maticom. Posebna je bila veličina Jaše Tomića i njegovih sledbenika koji su prepoznali to da stvaranje današnje Vojvodine treba da bude ostvareno putem direktnog prisajedinjenja sa Kraljevinom Srbijom.

vučević,prisajedinjenje

RTV (Jaroslav Pap)

Ponosni smo i što su na toj novembarskoj skupštini učestvovale i žene, i to u trentku kada u evropskim državama one nisu imale pravo glasa. To svedoči o visokoj dozi političke zrelosti i osećaju za gledanje u napred. Čuvamo tu politiku, negujući sve naše različitosti koje zajedno čine kolorit narodnog i državnog jedinstva – rekao je gradonačelnik Miloš Vučević.

venac

RTV (Jaroslav Pap)

Potpredsednik Bunjevačkog nacionalnog saveta i predsednik Saveza bačkih Bunjevaca Mirko Bajić istakao je da je istorijska činjenica da su Bunjevci dali neprocenjiv doprinos prisajedinjenju današnjih prostora Vojvodine 1918. godine Kraljevini Srbiji.

Zahvaljujući dobroj politici Republike Srbije, Bunjevci su danas ravnopravna nacionalna manjina i hvala Gradu Novom Sadu na izuzetnoj podršci na očuvanju našeg identiteta, jezika i kulture – rekao je Mirko Bajić i posebno zahvalio gradonačelniku na podršci za tradicionalno organizovanje Dana bunjevačke kulture, i na tome što je ove jeseni otvorena i Bunjevačka kuća u Novom Sadu.

Goran Maksimović iz Udruženja potomaka ratnika Srbije 1912-1920. naglasio je da je prisajedinjenje Vojvodine Srbiji jedan od najvećih događaja u savremenoj srpskoj istoriji čime je bitno izmenjena istorija svih naroda na Balkanu i u Centralnoj Evropi.

Taj davni 25. novembar je bio kruna jednog velikog rata i viševekovne težnje Srba na ovim prostorima za ujedinjenjem i zajedničkom državom. Važno je obeležavati ovaj dan koji predstavlja deo suštine našeg nacionalnog identiteta – rekao je Maksimović.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević ranije danas na svom instagram profilu  je izjavio:

„Ne zaboravljam stotine hiljada palih za ostvarenje ideje ujedinjenja braće, kao i želje, nadanja i oduševljenje svih onih Vojvođana koji su u Srbiji te 1918. godine videli „državu koja svojim dosadašnjim radom i razvitkom ujemčava slobodu, ravnopravnost, napredak u svakom pravcu, ne samo nama, nego i svima slovenskim i neslovenskim narodima, koji s nama zajedno žive“. Ono čemu su se oni tada nadali, mi danas u Novom Sadu i Vojvodini ostvarujemo. Živela Vojvodina, živela Srbija!“.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*