Obeležen Dan vojske u Novom Sadu

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević prisustvovao je obeležavanju Dana vojske Republike Srbije u okviru kojeg je održana svečanost sa defileom jedinica, kao i egzercir Vojne akademije i taktičko-tehnički zbor.

„Ovo je dan u kojem se sećamo hrabre srpske vojske koja je 23. aprila 1815. godine, na Cveti, u Takovu podigla Drugi srpski ustanak protiv Otomanske imperije i kada slavimo najveći praznik čuvara našeg mira i slobode, dan Vojske Republike Srbije. Iz Novog Sada šaljemo jasnu poruku da je taj datum trajno obeležen ne samo u istorijskim čitankama, već i u našem svakodnevnom životu – kao podstrek i nadahnuće, kao poruka da ne smemo da budemo ni lenji, ni slabi, kada je u pitanju budućnost naše otadžbine. Takođe, ovo je i godina u kojoj ćemo obeležiti 100 godina od prisajedinjenja Vojvodine Kraljevini Srbiji, ali i slobodarskog ulaska Srpske vojske u Novi Sad u Prvom svetskom ratu. Novosađani će se prisećati kako su u najtežim danima uz sebe uvek imali svoju vojsku, te časne uniforme, najveću pomoć i podršku i u ratu, kada se branila zemlja, i u miru, kada se gradilo i obnavljalo. Siguran sam da ćemo se, čvrstinom strojevog koraka naše vojske, i dalje kretati ka novim pobedama, za bolji život i bolji standard građana, za sigurniju, bezbedniju i moderniju Srbiju“ – rekao je gradonačelnik Miloš Vučević i u ime svih Novosađana čestitao praznik Vojsci Srbije.

Komandant Prve brigade kopnene vojske, brigadni general Željko Petrović istakao je u svom obraćanju da taj praznik čuva uspomenu na bunu protiv tiranije i da podseća na konačno oslobođenje i formiranje moderne Srbije. On je naglasio da je ponosan što Vojska Srbije uživa veliko poverenje građana i da će ona nastaviti da ga opravdava, kroz uspešno izvršavanje svih zadataka koji se pred nju postave.

Nakon svečanog defilea jedinica, usledilo je čitanje čestitki koje su uputili predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, ministar odbrane Aleksandar Vulin i načelnik Generalštaba Vojske Srbije Ljubiša Diković, a potom su dodeljena i priznanja najistaknutijim pripadnicima Vojske, u vidu nagrada i zahvalnica. Gradonačelnik se sa pripadnicima Vojske i građanima uputio na Kej kod Varadinskog mosta odakle su posmatrali defile brodova Rečne flotile Dunavom, a u dvorištu Doma Vojske na Beogradskom keju, obezbeđen je besplatan vojnički pasulj za sve građane.

Građani u toku dana mogu na Trgu slobode da vide izloženo naoružanje kojim raspolažu jedinice Prve brigade Kopnene vojske, 240. samohodnog raketnog diviziona za protivvazduhoplovnu odbranu i jedinice Vojne policije.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*