Obeležen jubilej Aero-kluba „Novi Sad“

Svečani prijem povodom obeležavanja 95 godina postojanja Aero-kluba “Novi Sad“ održan je u Gradskoj kući u Novom Sadu. Tom prilikom zaslužnima za unapređivanje rada Aero-kluba uručena su priznanja i to, najstarijem članu Aero-kluba “Novi Sad“ Savi Ostojinu, komandantu Prve brigade kopnene vojske brigadnom generalu Željku Petroviću, komandantu Ratnog vazduhoplovstva i PVO majoru Dušku Žarkoviću, predsedniku Vazduhoplovnog saveza Srbije Labudu Bulatoviću, kao i gradonačelniku Novog Sada Milošu Vučeviću.

„Želim vam, ne samo da vratite staru slavu Aero-kluba “Novi Sad“, već da odete korak dalje i pokažete da postoji dobra perspektiva. Imaćete podršku od svih, kao i do sada, zaslužili ste je predanim radom na rešavanju problema sa kojima ste se susretali. Neka na našem nebu bude što više naših aviona, jedrilica, padobranaca, od vojnih, koji nam čuvaju državu i nebo, preko komercijalnih, pa do sportskih, i svih zaljubljenika u ovaj plemeniti sport. Želim da čuvate tradiciju, ali i da unapređujete organizaciju i članstvo, i da nas, kada budete slavili vek postojanja Kluba, izvestite o novim uspesima, o novim sadržajima na aerodromu “Čenej“, novim letelicima, sekcijama ali i titulama sa domaćih i međunarodnih takmičenja“ – naglasio je obrativši se prisutnima gradonačelnik Miloš Vučević.

Prema rečima predsednika Aero-kluba “Novi Sad“ Dragoljuba Samardžića, 11. novembra 1923. godine, najviđeniji Novosađani na čelu sa Eugenom Dunđerskim su u Svečanoj sali Gradske kuće osnovali jedan od prvih aero-klubova tadašnje Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca. Odmah nakon toga, Novi Sad postaje centar regionalnih aero dešavanja, dobija prvi vojni aerodrom Sajlovo, Otadžbinsku vrhovnu komandu, Pilotsku akademiju, kao i Fabriku aviona Ikarus.

Danas Aero-klub “Novi Sad“ deluje na aerodromu “Čenej“, u njemu su iškolovane mnoge generacije vrsnih padobranaca, jedriličara i pilota, koji su ostvarili zapažene uspehe na vazduhoplovnim takmičenjima. U organizaciji Kluba održavaju se velika nadmetanja u padobranstvu, jedriličarstvu i motornom letenju, a priređuju se i atraktivni aero-mitinzi.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*