Obeležen Međunarodni dan nestale dece

Foto: Grad Novi Sad
Akcijom u organizaciji „Centra za nestalu i zlostavljanu decu“ u Novom Sadu obeležen je Međunarodni dan nestale dece.

Tim povodom ispred Filozofskog fakulteta članica Gradskog veća za socijalnu zaštitu i brigu o porodici i deci Danijela Kostić učestvovala je u simboličnoj sadnji pet stabala ruža kao znak sećanja na petoro dece koja još uvek nisu pronađena.

Inače, svake godine, 25. maja obeležava se Međunarodni dan nestale dece.

– Obeležavanjem današnjeg dana izražavmo podršku borbi za pronalazak sve nestalu dece za kojom se još uvek traga u nadi da će biti pronađena i zaštićena, a ujedino obeležavamo i sećanje na decu koja, na žalost nikad nisu pronađena. Simboličan čin sadnje pet stabala ruža u znak sećanja na petoro dece koja još uvek nisu pronađena, je opomena svima nama da ne zaboravimo, ali i podsetnik da svaki dan aktivno radimo na podizanju svesti o bezbednosti dece kao najosetljivije kategorije društva – rekla je Danijela Kostić.

Ona je na panel diskusiji istakla da Gradska uprava za socijalnu i dečiju zaštitu kao i Centar za socijalni rad na teritoriji Grada Novog Sada, obezbeđuju pomoć deci i mladima u situacijama porodičnog nasilja, pružajući im psihološku podršku ili zbrinjavanje u prihvatilištu za decu.

Foto: Grad Novi Sad

– „Sigurna dečija kuća“ je nastala je s ciljem da se prekine porodično nasilje i omogući život koji pruža optimalne uslove za nesmetan rast i razvoj. Ovim vidom podrške sprovode se preventivne mere, s obzirom da razlozi nestanka dece nisu uvek krimnalne otmice.

Nestanci se nažalost dešavaju i najčešće su vezani za beg od kuće usled poteškoća u najbližem okruženju. Pored ovog vida pomoći u Novom Sadu postoji i „Svratište za decu i mlade“ koje u svakodnevnom radu ima razvijenu konstruktivnu saradnju sa Domom zdravlja, Odeljenjem policijske ispostave Stari Grad i Odeljenjem za maloletničku delinkvenciju, kao i sa tri osnovne škole koje pohađaju korisnici svratišta. „Svratište za decu i mlade“ je član Regionalne mreže za decu uključenu u život i rad na ulici i aktivno učestvuje u sastancima i komunikaciji mreže – objasnila je Danijela Kostić.

Događaju su takođe prisustvovali direktor „Centra za nestalu i zlostavljanu decu“ Igor Jurić, rektor Univerziteta u Novom Sadu Dejan Madić, kao i brojni učesnici panel diskusije. Kako su organizatori izjavili, zvanični podaci Ministarstva unutrašnjih poslova pokazuju da je tokom 2022. godine u Srbiji prijavljen nestanak 1.523 maloletna lica, pronađeno je 1518, što znači da pet porodica još uvek traga za nestalima.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*