Obeležena 107. godišnjica Cerske bitke

BEOGRAD –

Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević predvodila je danas u spomen-kompleksu „Cerska bitka“, u mestu Tekeriš kod Loznice, državnu ceremoniju polaganja venaca i odavanja počasti povodom obeležavanja 107. godišnjice Cerske bitke.

Kisić Tepavčević je istakla da je na planini Cer, Gučevu i Mačkovom kamenu, srpska vojska, uz prisustvo najviših oficira u prvim redovima i kralja Petra i njegovih sinova, počela da ispisuje slavne stranice sprske vojne istorije.

tekeris,, cerska, bitka

Izvor: RTV

Naglašavajući da se vojnička hrabrost junaka sa Cera izučava i danas na vojnim akademijama širom sveta, kao remek delo strategijski izvedene vojne operacije i najsvetliji primer junaštva, herojstva i patriotizma, ministarka Kisić Tepavčević je poručila da su njihova dela besmrtna.

„Današnja Srbija je isto toliko hrabra i posvećena slobodarskim idejama i očuvanju državnog suvereniteta i teritorijalnog integriteta. Okrenuvši se budućnosti, s ponosom se sećajući naših predaka, mi potomci ovih velikih junaka živimo u zemlji u kojoj je reč sloboda najveća dužnost i obaveza“, istakla je Kisić Tepavčević.

Naglasila je da je tada Srbija uspela da porazi austrougarske trupe i da se suprotstavi vojnoj sili koja je u tom momentu imala šest puta veću teritoriju i jedanaest puta više stanovnika.

Srbija je tada, kako je dodala, izvojevala prvu pobedu savezničkih snaga na evropskim frontovima.

„Zato danas, sa ovog mesta, gde su sahranjeni srpski vojnici, poručujemo da se prošlost ne zaboravi, a da se herojski podvizi cerskih junaka zauvek pamte. To je naše nasleđe i ponos“, navela je Kisić Tepavčević.

Ministarka je u Spomen knjigu u Muzeju u okviru kompleksa upisala: „Srbija će zauvek pamtiti vašu hrabrost. Živela Srbija!“.

Pored ministarke vence su položili i predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, Mačvanskog okruga, Grada Loznice, Grada Šapca, Opštine Krupanj, ambasada, kao i predstavnici brojnih udruženja i građana opredeljenih za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*