Obeležene 74. godine od oslobođenja Obrenovca

Svečanim polaganjem venaca na spomenik palim borcima za vreme Drugog svetskog rata svečano je obeležena 74. godina od oslobođenja Obrenovca.

U Parku heroja svečanom polaganju venaca prisustvovali su predstavnici Gradske opštine Obrenovac, Grada Beograda, SUBNOR-a, Udruženja boraca, penzionera, ratnih vojnih invalida, ratnika i potomaka.

„Ne samo na današnji dan, već i svakog drugog dana treba se podsetiti velikih dela naših Bore i Dragana Markovića, Vlade Aksentijevića, Bude Davidovića, Perke Vićentijević i svih onih koji su mladost, bezbrižnost, toplinu roditeljskog doma, prve ljubavi i želju za životom založili jednom uzvišenom cilju – borbi za slobodu i očuvanje otadžbine“ – rekao je u svom obraćanju Zoran Ćorlomanović, član Veća Gradske opštine Obrenovac.

Ćorlomanović je poručio da ćemo „još više, čestitije, bolje, organizovanije raditi, učiti, razvijati i graditi svoj Obrenovac i svoju Srbiju i pokazati da ovaj narod zaslužuje poštovanje i ravnopravan odnos sa svim narodima na ovoj planeti. To je naša obaveza, naš dug prema oslobodiocima iz 1918. i 1944, braniocima iz 1999. i zavet potomcima koji će nastaviti da grade, brane i usavršavaju ono što smo im ostavili kao tekovinu“.

Građanima Obrenovca i predstavnicima Gradske opštine Obrenovac obratio se i predsednik Skupštine grada Beograda Nikola Nikodijević.

„Svako društvo koje iz svoje istorije izbriše sećanje na svoje slavne heroje i svoje pretke koji su se borili i onim najvrednijim što imaju, svojim životima platili našu slobodu, preti im opasnost da ponovo prožive sličnu istoriju. Zato smo danas ponosni kada možemo ovde da stanemo i kažemo da smo ponosni što je Srbija bila na strani pobednika u Drugom svetskom ratu, da ponosno kažemo da smo bili deo velike pobedničke koalicije i da smo mi ti koji smo svojim životima i svojim žrtvama izgradili posleratno društvo na kome počiva čitava moderna Evropa i moderan svet“ – istakao je Nikodijević.

On je dodao i to da se od pre četiri godine Dan oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu, 20. otkobar, ponovo obeležava u prestonici.

„Ne želim da pravim paraleli između jednog i drugog rata. Želim da kažem samo da su svi borci, svi heroji, svi oni koji su dali svoje živote u oba rata, pođednako zaslužni što mi danas živimo ovde i živimo jednim normalnim životom. Zato je Skupština grada Beograda donela jednu nesvakidašnju odluku i ove godine će se spojiti obeležavanje oslobođenja i u Prvom i u Drugom svetksom ratu. S obzirom na to da su datum blizu, jedan je 20. oktobra, drugi 1. novembra, od ove godine slavićemo Dane slobode u tih 10 dana“ – kazao je Nikodijević.

Izvor: Gradska opština Obrenovac

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*