OBEZBEDITI SISTEMSKU ZAŠTITU ZA LGBTI OSOBE

Zamenica Zaštitnika građana za rodnu ravnopravnost Jelena Stojanović razvila je zastave duginih boja na zgradi ove institucije povodom 17. maja, Međunarodnog dana borbe protiv homofobije, bifobije i transfobije (IDAHOT), u znak podrške građanima drugačije seksualne orijentacije i rodnog identiteta.

 

„Institucija na čijem sam čelu već godinama radi na obezbeđivanju sistemske zaštite LGBTI osoba koje se u Republici Srbiji i dalje susreću sa pretnjama i napadima. Već nekoliko godina se zalažem za izmene postojećih i usvajanje novih propisa kojima bi se obezbedilo da pripadnici ove zajednice uživaju u potpunosti svoja prava“, izjavio je ovim povodom Zaštitnik građana Zoran Pašalić.

 

Pašalić je podsetio da je u decembru 2020. godine zatražio od Ministarstvu za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog da što pre izradi nacrte zakona o uređenju istopolnih zajednica, kao i da pravno uredi posledice prilagođavanja (promene) pola i rodnog identiteta.

 

„Prethodno sam u junu prošle godine ukazao na potrebu izmene Krivičnog zakonika kako bi se krivična dela izvršena na osnovu seksualne orijentacije tretirala kao dela rasizma i netolerancije“, naveo je Pašalić i dodao da su neophodne i izmene Zakona o policiji u cilju zabrane diskriminacije i na osnovu seksualne orijentacije.

 

Takođe, potrebno je izmeniti i Zakon o besplatnoj pravnoj pomoći kako bi se LGBTI osobe uvrstile u kategoriju korisnika u osetljivom položaju, kao i Zakon o udžbenicima koji bi sadržao eksplicitnu zabranu sadržaja kojima se podstiče formiranje predrasuda i stereotipa, naveo je Zaštitnik građana.

 

Međunarodni dan borbe protiv homofobije, bifobije i transfobije (IDAHOT) se obeležava u znak sećanja na taj dan 1990. godine kada je Svetska zdravstvena organizacija uklonila homoseksualnost sa liste bolesti.

 

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*