Obezbeđena usluga ličnog pratioca za 28 dece

Opština Kula finansira angažovanje ličnih pratilaca za osobe sa posebnim potrebama. Ova usluga je obezbeđena za 28 dece iz Udruženja “Plava ptica” i namenjena je deci koja pohađaju osnovne i srednje škole, a potrebna im je dodatna podrška kako bi nesmetano bili uključeni u obrazovni sistem.

Ovo je usluga koja predviđa pomoć detetu u kretanju do škole i u školi/vrtiću, podršku u zadovoljavanju osnovnih potreba, kao i podršku u komunikaciji i stvaranju odnosa sa vršnjacima.
Direktor Društva za pomoć MNRO „Plava ptica” u Kuli, defektolog Marko Košutić kaže da je pomoć neophodna kako bi se podrška socijalne zaštite za decu obezbeđivala na što kvalitetnijem nivou. On dodaje da su se sa završetkom obuke stekli uslovi za licenciranje ličnih pratilaca uz podršku Ministarstva za rad zapošljavanje boračka i socijalna pitanja i ističe da je opština Kula je jedna od prvih lokalnih samouprava u Srbiji, koja je ovu vrstu pomoći sprovela u skladu sa zakonom.

Program ličnog pratioca za decu sa posebnim potrebama nastaviće se i u novoj školskoj godini.

„Plava ptica” nastala je kao udruženje građana pre 22 godine, a praktično pruža sve vrste usluga u segmentu brige za mentalno nedovoljno razvijene osobe.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*