Obeležena srpska krsna slava u Evropskoj prestonici kulture

Savremenim programom koji nosi naziv „Slava“, posvećnog tradicionalnoj srpskoj krsnoj slavi, u novosadskim kulturnim stanicama nastavljeno je obeležavanje godine u kojoj Novi Sad nosi titulu Evropske prestonice kulture.

Novi Sad: Program "Slava" - Foto: SRNA

Novi Sad: Program „Slava“Foto: SRNA

U kulturnim stanicama nastupili su dečji folklorni ansambli kulturno-umetničkih društava, a upriličeni su bili i bazari narodnih rukotvorina.

Program „Slava“ započeo je u kulturnim stanicama sinoć, u njenom izvornom obliku, osveštavanjem žita, rezanjem kolača i molitvom.

Tradicionalna srpska slava obeležena je na nov način, uz pesmu horova, muziku tamburaša i izložbu fotografija svetski priznatog grafičkog dizajnera Pavela Surovog.

Taj program održan je u kulturnim stanicama „Svilara“, „Eđšeg“, „Bukovac“, „Mlin“, „Liman“, „Rumenka“ i „Barka“.

Slavske darove u Kulturnoj stanici „Barka“ u novosadskom naselju Klisi blagosiljao je Njegovo preosveštenstvo episkop mohački Damaskin, uz sasluženje lokalnog sveštenstva.

Međunarodni komitet za zaštitu nematerijalnog kulturnog nasleđa 2014. godine uvrstio je srpsku krsnu slavu na svetsku listu nematerijalne baštine čovečanstva i stavio je pod zaštitu UNESKO.

Novi Sad je zvanično proglašen Evropskom prestonicom kulture 13. januara, čime je postao jedan od 60 gradova koji su poneli ovu titulu, negujući bogatstvo različitosti i interkulturalnost.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*