Objavljen javni poziv za korišćenje IPARD sredstava

Ministarstvo poljoprivrede 4. januara objavilo je javni poziv za korišćenje IPARD sredstava namenjenih poljoprivrednicima za kupovinu traktora, a zahtevi za nabavku mogu se podneti do 26. februara.

Uprava za agrarna placanja objavila je da je predvidjeno 555, 76 miliona dinara sredstava u ove svrhe.

IPARD-ovim podsticajima obuhvaćeni su sektori proizvodnje mleka, mesa, voća i povrća i ostalih useva u koje spadaju određene vrste žitarica i industrijskog bilja. U zavisnosti od toga da li je podnosilac mladi poljoprivrednik i da li se poljoprivredno gazdinstvo nalazi u planinskom području, visina podsticaja iznosi od 60 do 70 odsto prihvatljivih troškova investicije.

Pod prihvatljive investicije spadaju troškovi nabavka novog traktora, sa standardnim delovima, uređajima i opremom za izvođenje poljoprivrednih radova, uključujući pripadajuću traktorsku kabinu, kao i opšti troškovi. U zavisnosti od sektora ulaganja i proizvodnje zavisi i snaga traktora čija se nabavka subvencioniše. Što su veće obradive površine moći će da se nabave jači traktori. Takođe i iznosi koji će korsnici moći da ostvare, variraju od sektora do sektora.

Zahtevi za odobravanje prava na podsticaje se mogu podneti do 26. februara.

Informacije u vezi sa raspisanim javnim pozivom mogu se dobiti i putem telefona, pozivanjem Info-centra Ministarstva poljoprivrede 011/2607960; 2607961, kao i kontakt centra Uprave za agrarna plaćanja 011/3020100; 3020101, svakog radnog dana od 7:30 do 15:30 časova.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*