Obraćanje Šmita u Savetu bezbednosti povod za nove podele

Obraćanje bošnjačkog člana bez odobrenja Predsedništva BiH (Foto: Predsedništvo BiH)
Šefik Džaferović u UN govorio bez usaglašenog stava BiH, a Sven Alkalaj onemogućio obraćanje Zoranu Tegeltiji,piše Politika.

Banjaluka – Uspeh Kristijana Šmita i Šefika Džaferovića da dođu do govornice Saveta bezbednosti UN i tamo pročitaju govore iako se s obraćanjem prvog nisu saglasile Rusija i Kina, dok drugi za to nije imao blagoslov zajedničkih organa BiH, u nekim se krugovima opisuje kao uspeh bošnjačke diplomatije, dok s druge strane u Banjaluci i Mostaru dešavanja u Njujorku opisuju kao Pirovu pobedu Bošnjaka jer su „stereotipnim i jednostranim optužbama” samo podgrejani stari nesporazumi koji rastaču zemlju.

Na sednici SB UN, na kojoj je spisak govornika bio misterija do poslednjeg trenutka, potvrdilo se ono što je slične događaje pratilo u poslednje dve decenije. Zapadni predstavnici krivce su i ovog puta videli u Srbima i Hrvatima, nasuprot Rusiji i Kini, koje zapadnim partnerima prigovaraju zbog „pristrasnosti”.

I na ovoj sednici Rusija je optužila zapadne zemlje da ruše Dejton, dok su predstavnici zemalja Zapada podržali Šmita i njegov izveštaj. Iako je u Njujork otputovao i Zoran Tegeltija, predsedavajući Saveta ministara BiH, sa namerom da se obrati na sednici, do toga nije došlo jer je, kako pišu mediji, ambasador BiH pri UN Sven Alkalaj odbio da stalnom predstavniku SAD u UN Lindi Tomas Grinfild, koja je i predsedavajuća SB UN, uputi zvaničnu notu za njegovo obraćanje. To što je Džaferoviću volšebno pošlo za rukom da dođe do govornice SB UN, a Tegeltiji je ta mogućnost uskraćena, bio je povod da se iz Banjaluke ponove čuju teze o „antisrpskom” karakteru zapadne diplomatije. „Postoji samo jedan krivac i on je na srpskoj strani”, ironičan je komentar Milorada Dodika, člana Predsedništva BiH iz RS, na poruke Šmita, Džaferovića i zapadnih diplomata.

Ishod sednice SB UN u Federaciji BiH opisuju kao „propast pokušaja puča iz RS” i smatraju ispravnim to što Tegeltiji nije dozvoljeno da se obrati, ubeđeni kako je to „koordinisano s ruskim i kineskim zvaničnicima”, što je u od izbijanja ukrajinske krize u Sarajevu postalo uobičajen deo vokabulara u komentarisanju politika Srba i Hrvata.

Zoran Tegeltija, predsedavajući Saveta ministara, rekao je da je Džaferović došao u Njujork samo da bi sprečio njegovo obraćanje. „Naravno, mi smo našli drugi način kako bismo predstavili pravo stanje u BiH. Istina je ipak rečena brojnim ambasadorima. Razgovarao sam s ambasadorima Kine i Rusije u UN, oni će o stvarnom stanju u BiH obavestiti SB UN”, rekao je Tegeltija za Radio-televiziju RS i dodao da sarajevska politika pokušava da od Šmita napravi tužioca koji će optužiti neke ljude BiH da krše Dejtonski sporazum. „Namera im je bila da Centralnu izbornu komisiju (CIK) BiH pretvore u ’preki sud’ koji bi izvršavao te tužbene zahteve koje bi podnosio Šmit”, rekao je Tegeltija.

Naime, predsednik CIK-a Suad Arnautović rekao je pre neki dan da bi izborna komisija mogla da uskrati pravo na kandidovanje Miloradu Dodiku i Draganu Čoviću ukoliko Šmit na sednici SB UN kaže da lideri SNSD-a i HDZ-a BiH potkopavaju Ustav i Dejtonski sporazum. Šmit je u SB UN rekao da vlasti RS „nastavljaju s retorikom i delovanjem, između ostalog i usvajanjem zakona, koji narušavaju ili imaju potencijal da naruše ustavni okvir BiH”.

Hrvatski narodni sabor (HNS), organizacija koja okuplja predstavnike Hrvata u BiH, za izveštaj Kancelarije visokog predstavnika navodi da je „izmanipulisan i diskutabilan” jer abolira bošnjačke stranke za krizu, dok su iz ove stranke obraćanje Džaferovića opisali kao „primer radikalnog unitarističkog narativa koji obmanama i floskulama produbljuje međunacionalne podele”.

 

 

 

IZVOR:POLITIKA

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*