Obradović o predlogu evroposlanika: Nema konkretnih rešenja, sve je na „trebalo bi”

Predsednik pokreta Dveri Boško Obradović ocenio je danas da predlozi evroparlamentaraca o poboljšanju izbornih uslova ne idu u konkretizaciju brojnih pitanja, već mnoga ostavljaju nedefinisanim, odnosno predlažu dalju razradu u nastavku međustranačkog dijaloga 17. i 18. septembra.

Obradović je rekao da je ono što je detaljnije precizirano u njihovom predlogu pitanje strože kontrole slobode medija kako na javnim medijskim servisima, tako i kod privatnih emitera.

„Posebno je važno da idemo u pravcu privremenog nadzornog tela koje bi kontrolisalo ponašanje medija, ali ne samo u mesec dana izborne kampanje, kako to predviđa njihov papir, već u kompletnom predizbornom periodu od šest meseci, što će biti jedan od amandmana Dveri na taj dokument”, rekao je Obradović za Tanjug.

On kaže da je od najveće važnosti šta će sadržati predviđeni pravilnik o funkcionisanju javnih medijskih servisa i privatnih emitera i ko će činiti nadzorno telo koje će sve to kontrolisati.

Prema njegovim rečima tom privremenom nadzornom telu treba dati šira ovlašćenja za kompletan predizborni proces, a ne samo sferu medija.

Obradović kaže da predlog iz EP sadrži istovetan amandman koji su Dveri predale Skupštini Srbije o proširenju sadašnjeg stalnog sastava RIK-a sa predstavnicima koji nisu iz aktuelnog saziva Skupštine.

S obzirom da u Skupštini nema opozicije, tako u sadašnjem stalnom sastavu RIK-a nema predstavnika opozicije i ta demokratska anomalija mora biti ispravljena, kaže Obradović.

„Nažalost, svi drugi predlozi EP uglavnom su definisani sa “trebalo bi“ i nisu konkretizovani, tako da ćemo na sve što nije precizno definisano u njihovom predlogu dati posebne amandmane”, rekao je Obradović.

 

 

 

IZVOR:POLITIKA

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*