Obuka vojnih pilota i kadeta na Aerodromu Morava

MOD

Ministar Vulin: Vojni piloti se obučavaju da čuvaju naše nebo i naš način života

– Posle 20 godina, naši kadeti, budući piloti, obučavaju se u skladu sa pravilima struke. Dve decenije smo čekali da imamo dovoljno vazduhoplova, nastavnika, da imamo dovoljno opreme, dakle svih resursa da bi jedan kadet zaista postao pilot, postao letač, i bio u potpunosti izjednačen sa svojim kolegama – rekao je na vojnom aerodromu Morava kod Kraljeva ministar odbrane Aleksandar Vulin, tokom obilaska pripadnika 714. protivoklopne helikopterske eskadrile koji se obučavaju na helikopteru Mi-35 i kadeta 41. klase Vojne akademije koji prolaze trenažni proces na helikoptetima HN-42/45.

MOD

– Vojska Srbije vodi računa da naši ljudi budu obučeni i da imaju sve potrebne uslove kako bi njihova obuka bila dobra, kvalitetna i kako bi sutra mogli da obavljaju svoje dužnosti. U sklopu toga intenzivno se obučavaju na novim sredstvima, novim helikopterima Mi-35 i H-145, modernizujemo „orla“, radimo sve ono što je potrebno da bi naša Vojska bila u stanju da čuva naše nebo i naš način života – kazao je ministar Vulin.

– Vojska Srbije daleko je snažnija nego što je bila i zahvaljujući naporima vrhovnog komandanta i predsednika Srbije Aleksandra Vučića, kao i ogromnom novcu koji se ulaže u nas, ali i istom takvom trudu svih pripadnika Vojske Srbije, bićemo samo još jači – rekao je ministar Aleksandar Vulin.

Komandant 98. vazduhoplovne brigade  pukovnik Zoran Prodanović izjavio je da su ministru prezentovani rezultati dosadašnje borbene obuke, pred nastavak drugog dela obuke pilota helikoptera Mi-35.

MOD

–  Sve se odvija prema planu i nadamo se da ćemo u predstojećem periodu realizovati kompletnu borbenu obuku pilota, čime će ovi helikopteri biti svrstani u borbeni stroj 98. vazduhoplovne brigade sa punim kapacitetom – istakao je pukovnik Prodanović i dodao da se obuka 140 klase Vojne akademije, na helikoptetima HN-42/45, odvija prema planovima te vojno-obrazovne ustanove, nakon čega će kadeti, završetkom ove školske godine, u punom obimu biti osposobljeni.

Poručnik Darijan Militar, pilot na helikopteru Mi-35M, ističe da je, posle završetka prvog dela obuke u Rusiji, na redu druga faza borbene obuke na helikopteru, zajedno sa pripadnicima Oružanih snaga Ruske Federacije.
– Reč je o jednom od najboljih helikoptera na svetu u svojoj klasi i veliki je to izazov za nas da savladamo tehniku u najvećoj mogućoj meri.

Kadet Strahinja Petković, na smeru Vojno vazduhoplovstvo 140. klase Vojne akademije, koji je sa svojom generacijom na borbenoj obuci, podseća da su u četvrtoj godini završili osnovnu obuku na opštem tipu helikoptera “gazela”.

– Aktuelnu, petu godinu, završavamo u septembru. Iza nas je osnovni razdeo, ovde na Aerodromu Morava, a sada počinjemo sa navigacijskim letenjem na srednjim i malim visinama – ističe kadet Petković i dodaje da se nada da će jednom, s kolegama, imati priliku da se obučava i na helkopterima Mi-35.

Današnjem obilasku na Aerodromu Morava prisustvovali su državni sekretar Bojan Jocić, pomoćnik ministra za materijalne resurse dr Nenad Miloradović, rektor Univerziteta odbrane general-potpukovnik dr Goran Radovanović i komandant Ratnog vazduhoplovstva i PVO general-major Duško Žarković

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*