Očekuje se ukidanje PDV-a na kupovinu investicionog zlata

Krajem decembra očekuje se ukidanje PDV-a na kupovinu investicionog zlata, što će podstaći štednju građana u tom plemenitom metalu, koja je u svetu sve popularnija.

Prema saznanjima “Blica”, pred parlamentom će se naći izmene i dopune zakona o PDV-u kojim se, između ostalog, ukida 20 odsto poreza na kupovinu tzv. investicionog zlata.

 „U cilju usklađivanja sa standardima EU, razmatra se i uvođenje posebnog postupka oporezivanja za promet investicionog zlata koji podrazumeva neobračunavanje PDV-a“ – kažu u Ministarstvu finansija.

Poznavaoci tvrde da je PDV ključni razlog zašto građani Srbije ne štede kupujući zlato. Stručnjaci ističu da je kriza ogolila vrednost papirnog novca, koja stalno opada. U našoj zemlji kamate u bankama nikada nisu bile niže, pa na štednju u evrima u proseku iznose jedan odsto. U kompaniji “Insignitus”, koja se bavi trgovinom zlatom, navode da ono nije promenilo vrednost više od 2.600 godina, piše „Blic“.

„U poslednjih 20 godina cena zlata je konstantno rasla. Istovremeno, papirni novac se masovno štampa i tako gubi vrednost“ – kaže direktor Ljuba Jakić.

On naglašava da je Srbija jedina u Evropi koja ima PDV na investiciono zlato:

„Kompanije koje rade sličan posao u Hrvatskoj i Sloveniji razvile su veliki biznis. Radi se o profitima koji idu do više stotina hiljada evra godišnje. Građani Srbije tamo kupuju zlato i deponuju ga u tim zemljama, pa mi zbog PDV-a imamo odliv novca iz zemlje, a ima i krijumčarenja“.

Kako piše „Blic“, o vrednosti zlata govori podatak da se u Vavilonu 600 godina pre nove ere za 31 gram zlata moglo kupiti 300 vekni hleba, a toliko otprilike zlato vredi i danas.

„Najnoviji “Fordov” auto je 1915. koštao 370 dolara, dok današnji “Ford Mondeo” košta 27.000. Cena oba automobila u zlatu je 18 unci, nešto više od pola kilograma“ – kaže Jakić.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*