Od 1. jula primena mera za podsticaj rađanja

Primena mera za podsticaj rađanja počeće od 1. jula, te će tako roditelji za treće dete dobijati mesečno 12.000 dinara narednih deset godina, a za četvrto 18.000 dinara, izjavila je ministarka zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović.

Ministarka Slavica Đukić Dejanović je objasnila da se privode kraju zakonske izmene koje regulišu pitanje finansiranja, a to je Zakon o finansijskoj podršci porodici i Zakon iz sfere biomedicinski potpomognute oplodnje, prenosi 021.rs

„To su mere koje direktno ublažavaju ekonomsku meru podizanja dece i to trećeg i četvrtog deteta. Ako majka u bliskom periodu rodi treće i četvrto dete, ona će imati 30.000 dinara da bi standard života trećeg i četvrtog deteta bio kao i dece koja su ranije rođena“, razjasnila je Đukić Dejanovićeva, nakon raspisivanja konkursa za dodelu sredstava opštinama za podsticaj rađanja.

Jedna od podsticajnih mera koja će početi da se primenjuje jeste i to da žene koje su rodile dete u postupku vantelesne oplodnje imaju pravo na još tri pokušaja o trošku države za rađanje drugog deteta. Pravo na dobijanje sredstava imaju roditelji koji su dobili treće ili četvrto dete od početka godine.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*