Od bivšeg izraelskog premijera zatraženo da vrati skupe poklone

(Foto EPA-EFE/ABIR SULTAN)

JERUSALIM – Kabinet premijera Izraela zatražio je od bivšeg predsednika vlade Benjamina Netanijahua da vrati desetine skupih poklona koje je dobio dok je bio na funkciji, a on poriče da ih poseduje.

Zahtev je upućen dok se Netanijahu navodno odmara na privatnom ostrvu na Havajima, čiji je vlasnik milijarder Lari Elison, osnivač kompanije Orakle i Netanujahuov prijatelj, a takođe i svedok u suđenju za korupciju pokrenutom protiv tog bivšeg lidera Izraela.

Netanijahua koji je najduže bio premijer u istoriji jevrejske države, a sada je vođa opozicije, bije glas da je uživao u raskošnom životu često na račun poreskih obveznika, a optužen je da je primao skupe poklone od bogatih pristalica.

Netanijahu koga je na funkciji premijera u junu zamenio Naftali Benet poriče sve optužbe i tvrdi da je žrtva „lova na veštice”, prenosi Beta.

Jedan visoki izraelski zvaničnik, koji je tražio da ostane anoniman jer nema ovlašćenje da daje izjave za medije, potvrdio je da je kabinet premijera tražio od Netanijahua da vrati poklone koje je primio kao premijer.

Tiražni izraelski dnevnik Mariv koji je prvi objavio tu vest piše da se od Netanijahua traži da vrati 42 poklona, uključujući one koje je dobio od bivšeg predsednika SAD Baraka Obame i predsednika Rusije Vladimira Putina.

Uobičajeno je da strani lideri daju poklone jedni drugima tokom zvaničnih poseta, ali pokloni koji su skuplji od 90 dolara pripadaju državi Izrael.

Netanijahu i njegova supruga Sara nisu vratili te poklone, piše u pismu pravnog savetnika u kabinetu premijera.

Nije između ostalog vraćena kutija dekorisana zlatnim listovima sa Obaminim popisom i prva knjiga Biblije koju je dobio od Putina.

Na listi su pokloni lidera Francuske i Nemačke, pape i raznih dobrotvora i ambasadora.

Netanijahuova porodica je saopštila da su svi pokloni koji se moraju vratiti na osnovu zakona vraćeni, a ti koji su na listi nisu u posedu bivšeg premijera.

Netanijahu je bio premijer Izraela ukupno 15 godina, a tokom prvog mandata 1990-tih godina on i njegova supruga Sara su osumnjičeni da su dobijali poklone i usluge između ostalih od svetskih lidera koji se smatraju vlasništvom države, ali je taj slučaj zatvoren.

U novijim mandatima govorilo se da puno troši, te da je 2012. godine potrošeno 3.200 dolara od novca poreskih obveznika na omiljene sladolede, za porodicu i osoblje.

Još više gneva izazvali su izveštaji da je potrošeno 127.000 dolara da se opremi spavaća soba u avionu za petočasovni put u London na sahranu britanske premijerke Margaret Tačer.

Godine 2014. je otkriveno da su Netanijahuovi potrošili više od 600.000 dolara javnih fondova na šestodnevni put u Njujork, uključujući 1.600 dolara na ličnog frizera.

Netanijahu je rekao da nije bi svestan cene i da je odustao od te prakse.

Sara Netanijahu je 2018. godine optužena da je proneverila 100.000 dolara za skupa jela u premijerovoj rezidenciji koje je naručivala iz ekskluzivnih restorana, iako je imala kuvara. U okviru nagodbe ona je kasnije morala da plati kaznu od 15.000 dolara.

Iste godine je otkriveno da Netanijahuov najstariji sin sa bogatim drugovima obilazi noćne klubove u vladinom vozilu.

Sada se Netanijahuu sudi za prevaru, zloupotrebu položaja i primanje mita u čitavom nizu slučajeva.

 

 

 

IZVOR:POLITIKA

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*