Od danas 20 novih kompanija u Naučno-tehnološkom parku

NOVI SAD –

Uručivanjem ugovora za 20 startapova, kompanija i instituta, u nedelju je svečano počela druga faza funkcionisanja Naučno-tehnološkog parka (NTP) u Novom Sadu, a sve ove organizacije će već od danas započeti svoj rad u novoj zgradi.

Sa ciljem boljeg povezivanja nauke i privrede i stavljanja tehnološkog razvitka u funkciju domaće ekonomije, NTP je otvorio svoja vrata za nove subjekte, među kojima su dva instituta – Biosens i Institut za veštačku inteligenciju, kao i već razvijene kompanije, ali i devet startapa koji će raditi u istom okruženju sa već dokazanim firmama i naukom i tako razvijati svoje ideje i poslove.

naucno, tehnoloski, park, novi, sad

Izvor: Pokrajinska vlada

Direktor Naučno-tehnološkog parka u Novom Sadu Nebojša Drakulić kazao je da se ostvaruje veliki san za brojne Novosađane, pošto su, kako je naveo, generacije studenata i naučnika sanjale o Naučno-tehnološkom parku.

„Već od ponedeljka kreće ispunjenje misije, povezivanje nauke i preduzetništva, stvaranje okruženja u kome će studenti moći da se usavršavaju, a zaposleni će imati dobre partnere za realizaciju svojih ideja“, kazao je Drakulić u nedelju.

Gradonačelnik Miloš Vučević kazao je da su otvaranje druge faze funkcionisanja NTP-a u Novom Sadu, kao i napredovanje radova na izgradnji Instituta Biosens u kampusu najbolji pokazatelj u kom pravcu ide Srbija danas.

„Ovo je projekat budućnosti, najbolja moguća kombinacija nauke, znanja i ekonomije, simbol četvrte industrijske revolucije. Izuzetno je važno što će pored velikih svetskih kompanija, ovde svoje mesto imati i male startap kompanije“, kazao je Vučević.

On je istakao da će Grad Novi Sad i Pokrajinska Vlada sledeće godine uložiti 300 miliona dinara u izgradnju moderne saobraćajnice oko NTP-a, a da će lokalna samouprava infrastrukturno pratiti i izgradnju Instituta Biosens, kao i da je za tu namenu opredeljeno 230 miliona dinara.

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović naglasio je da NTP predstavlja simbol modernizacije Srbije.

„Ova investicija je od velikog značaja za celu našu zemlju, jer će se u ovom prostoru stvarati proizvodi koji će u budućnosti imati višestruko veću vrednost u odnosu na vrednost investicije koju smo realizovali“, rekao je Mirović.

Šef regionalne kancelarije za Zapadni Balkan Evropske investicione banke Alesandro Bragonzi izjavio je da je zajam vredan 200 miliona evra podrška ekonomskom razvoju Srbije i podsticaj investiranju u sektor istraživanja i razvoja.

„Inovacije i ulaganje u talente reformišu način na koji živimo, radimo i proizvodimo, podstiču kreativnost i nove ideje u rešavanju važnih privrednih i socijalnih problema“, zaključio je Bragonzi.

 

 

IZVOR:RTV

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*