Od posledica korone preminule još tri osobe, novozaraženih 109

BEOGRAD –

U poslednja 24 sata u Srbiji je potvrđeno 109 novih slučajeva koronavirusa, na osnovu 6.939 testiranih uzoraka, a preminule su tri osobe.

Prema podacima Ministarstva zdravlja, na respiratorima se nalazi još 46 pacijenata.

Od početka epidemije, u Srbiji je zaraženo ukupno 30.657 osoba, a umrlo je 689 pacijenata.

Do sada je ukupno testirano 869.668 osoba.

U ustanovama socijalne zaštite i domovima 191 zaraženi

Zaključno sa današnjim danom, u ustanovama socijalne zaštite i Domovima za smeštaj odraslih i starih potvrđeno je prisustvo koronavirusa kod 137 korisnika i 54 zaposlena, navodi se u saopštenju Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Izlečeno je 885 korisnika ustanova socijalne zaštite i 351 zaposleni.

 – U Vranju hospitalizovano 30, kod 15 potvrđen virus korona

Prema poslednjim podacima Štaba za vanredne situacije u Vranju, u kovid bolnicama, trenutno je hospitalizovano ukupno 30 pacijenata, od kojih je kod 15 laboratorijski potvrđen virus korona.

Među hospitalizovanima nema dece, a kako se navodi na sajtu Grada, trenutan broj slobodnih mesta je 150.

 – Jablanički okrug: Od 87 uzoraka tri pozitivna na Kovid-19

Prema poslednjim podacima Zavoda za javno zdravlje Leskovac, na teritoriji Jablaničkog okruga od 87 testiranih uzoraka, zabeleženo je još tri slučaja pozitivna na virus korona.

Iz Leskovca su dve osobe, dok je jedna novozaražena osoba iz Vlasotinca.

 – Kon: Popuštanje mera ne znači kraj epidemije

Epidemiolog i član Kriznog štaba Vlade Srbije za zaštitu od zarazne bolesti kovid19 Predrag Kon izjavio je danas da je epidemiološka situacija u Srbiji i dalje nesigurna.

„Situacija može biti sigurna samo onda kada budemo znali da virusa nema u cirkulaciji i da je osetljivost ljudi znatno smanjena kolektivnim imunitetom“, rekao je Kon za TV Pink.

On je naglasio da opuštanja nema i ukazao da popuštanja mera u okviru nekih delatnosti i oblasti moraju da se odnose samo na te oblasti.

„To ne znači proglašavanje kraja epidemije“, naglasio je Kon.

 – Tiodorović: Drugi talas krajem godine, Srbija spremna

Srbija spremno dočekuje drugi talas epidemije virusa korona, koji se očekuje krajem novembra ili početkom decembra, ocenio je epidemiolog Branislav Tiodorović uz napomenu da prvi talas još uvek traje jer je virus i dalje prisutan.

Tiodorović je u intervjuu za Blic kazao da je Srbija spremna za drugi talas jer ima i iskustvo koje smo stekli u prethodnih šest meseci i to ne samo zdravstveni radnici i zdravstveni sektor, već i samo stanovništvo.

„Delovaćemo definitivno iskusnije i spremnije i kao zdravstveni sistem i kao društvo. Mnogo je lakše kada znate kako se nešto odvija, od čega zavisi, šta možete da očekujete, a mi već imamo iskustvo“, kazao je.

 – Potvrđeno devet novih slučajeva u Zlatiborskom okrugu

Od prethodnog izveštaja do danas na teritoriji Zlatiborskog okruga potvrđeno je devet novih slučajeva pozitivnih na virus Kovid-19, saopštio je Zavod za javno zdravlje Užice.

U Užicu potvrđeno je pet novih slučajeva, Arilju dva, Novoj Varoši jedan, koliko i u Čajetini.

Izlečena beba zaražena koronavirusom u prvoj nedelji života

Beba koja se u prvoj nedelji života zarazila virusom korona, uspešno je izlečena u Kliničkom centru Niš, potvrdila je koordinatorka dečije kovid bolnice i direktorka Klinike za dečiju hirurgiju KC Niš Anđelka Slavković.

Dr Slavković je podsetila da su bebu staru samo sedam dana sa simptomima virusa Kovid-19 u KC Niš doveli roditelji, kao i da je nakon toga laboratorijski potvrđen virus kod bebe, koja je zadržana na bolničkom lečenju.

„Beba nije bila u teškom stanju, redovno je primala terapiju, bila je dobro sve vreme i testovi su pokazali posle dve nedelje da nema nikakvih tegoba i da je negativna“, kazala je dr Slavković, prenosi TV Pink.

 – Broj pregleda u Novom Pazaru trocifren, razlog otvaranje granica sa Crnom Gorom

U novopazarskoj Opštoj bolnici hospitalizovano je osam pacijenata pozitivnih na koronavirus, ali se u kovid ambulantu Doma zdravlja u tom gradu od sredine prošle nedelje javlja sve više osoba.

Povećan je i broj testiranja na lični zahtev, a razlog, kako kažu u Zavodu za javno zdravlje, otvaranje granica sa Crnom Gorom, prenosi RTS.

 – U Srbiji 46 pacijenata na respiratorima

U zemlji je zbog zaraze koronavirusom, prema poslednjim podacima, 1.116 hospitalizovanih, dok se 46 pacijenata nalaze na respiratorima.

IZVOR:RTV

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*