Od proleća podgrađe tvrđave u novom ruhu

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević zajedno je sa direktorom Zavoda za zaštitu spomenika kulture Sinišom Jokićem obišao podgrađe Petrovaradinske tvrđave kako bi video napredak radova na obnovi fasada u tom delu grada.

Krajem maja tekuće godine taj Zavod je započeo čitav projekat koji podrazumeva obnovu ukupno 21 fasade u četri faze, nad čime stručnjaci Zavoda sprovode stručni nadzor. Radovi obuhvataju kompletnu obnovu oštećenih i degradiranih elemenata uličnih fasada, radove na restauraciji i konzervaciji malterske plastike, detalja izvedenih iz gipsa, terakote, restauraciju fasadne stolarije i vajarskih dela-figura svetaca u nišama pročelja. Stara originalna stolarija se restaurira- konzervira i farba, uz zamenu potpuno degradiranih elemenata. Ovim radovima obuhvaćena je i fasadna strana prozora sa spoljašnjim krilima, a takođe se konzolne svetiljke javne rasvete od kovanog gvožđa restauriraju i konzerviraju.

„Zadovoljan sam kako napreduju radovi i uveren sam da ćemo uskoro svi biti svedoci povratka starog sjaja Podgrađa naše novosadske lepotice, Tvrđave. Prve dve faze radova su uspešno okončane, čime je ukupno 11 objekata obnovljeno, za treću fazu potpisano je osam ugovora i očekuju se radovi u tempu diktiranom od strane vremenskih uslova, dok u poslednjoj fazi, za dva objekta treba da se završi proces oko javne nabavke za izbor izvođača. Od direktora Zavoda sam dobio informaciju da će već na proleće Novosađani i naši gosti moći da se šetaju uređenim Podgrađem u potpuno novom ruhu, što znači da nas tada očekuje kompletan završetak radova na fasadama stradalim od zuba vremena. Sve to je deo šireg projekta pripreme Novog Sada za Evropsku prestonicu kulture 2021. godine, i radujemo se svakom napretku koji nam dolazi kao eho te laskave titule“ – rekao je gradonačelnik Miloš Vučević.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*