Od saradnje u regionu zavisi i ekonomski prosperitet

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar odbrane Nebojša Stefanović poručio je danas da Srbija želi da sa svim susednim zemljama gradi dobru saradnju, jer od nje, kako je ocenio, zavise mir, stabilnost i ekonomski razvoj svih zemalja u regionu.

Od saradnje u regionu zavisi i ekonomski prosperitet

Autor: Tanjug

Stefanović je, učestvujući na konferenciji za novinare, nakon sastanka sa ministrom odbrane Bosne i Hercegovine Sifetom Podžićem, preneo da je i prilikom današnjeg susreta konstatovano da saradnja dvaju ministarstava ima pozitivan trend i da takva mora da postoji u regionu.

Tokom ovog dobrog i kvalitetnog razgovora ukazali smo na značaj regionalne saradnje i zajedničkog rada na unapređenju vojne i zdravstvene saradnje. To će suštinski pomoći i boljem razumevanju i u konkretnim postupcima naše dve vojske, istakao je on.

Prema njegovim rečima, ta saradnja će biti unapređena kroz buduće aktivnosti, a jedna od njih je i vojna vežba „Manjača 2021“, koja će biti održana u oktobru u BiH, a na kojoj će učestvovati i srpski vojnici.

To će biti strateška vežba, koja će pokazati obučenost naših vojnika, pri čemu će im pružiti priliku da se upoznaju, razmene iskustva, uče jedni od drugih, ali i da nam pokažu zašto su tako dobri u profesijama kojima su odlučili da se bave čitav život, naveo je potpredsednik Vlade.

On je naglasio da je pandemija koronavirusa pokazala i da vojno zdravstvo mora da napreduje, dodavši da bi stručnjaci iz Srbije i BiH trebalo da sarađuju i drže obuke u centrima za atomsku, hemijsku i biološku zaštitu.

Stefanović je istakao da sva ministarstva i vlade u regionu moraju da sarađuju zbog očuvanja stabilnosti, i podvukao da je, i kada nisu usaglašeni oko nekih tema, njihov posao da razmišljaju o budućnosti.

Na sutrašnjoj promociji najmlađih oficira Vojske Srbije biće i sedam kadeta iz BiH, koji će postati najmlađi oficiri BiH, rekao je potpredsednik Vlade, dodajući da će se ta tradicija obučavanja nastaviti.

On je izrazio nadu da će u narednim godinama sve više mladih dolaziti u Srbiju kako bi se obučavali na jednoj od najboljih vojnih akademija u Evropi.

Podžić je iskazao zahvalnost Srbiji na pomoći koju pruža Ministarstvu odbrane BiH kako u školovanju mladih oficira, tako i kroz druge oblike saradnje i vežbe.

Ti oblici saradnje su dobar primer u regionu i da budemo realni, postoje neke stvari iz skorije istorije oko kojih nikada nećemo imati zajednički stav, ali moramo da imamo zajednički stav da razmimoilaženja moramo ostaviti drugima, istoričarima i institucijama, jer mi imamo i većih pretnji kojima se moramo baviti, istakao je on.

Podžić je dodao da su to izazovi koji ne poznaju granice, boju kože, imena i prezimena, kao što su koronavirus, migracije, globalno zagrevanje…

Prema njegovim rečima, ministarstva odbrane Srbije i BiH imaju dugu saradnju od 2005. na osnovu sporazuma koji je potpisan između Veća ministara BiH i Vlade Srbije.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*