Od sledeće nedelje gužve na granicama

Udarni talas putnika i vozila na graničnim prelazima, a najviše onim na granici sa Mađarskom, očekuje se već od 20. decembra.

Iz Auto moto saveza (AMSS) zato za „Blic“ savetuju kada je najbolje krenuti na put, a dali su i nekoliko saveta kako da se pripremimo za velike praznične gužve.

„Najveći intenzitet vozila očekuje se od sledeće nedelje i to najviše na graničnom prelazu Horgoš kod Mađarske, ali i na granici sa Hrvatskom na graničnom prelazu Batrovci. Odatle dolazi najviše naših ljudi koji inače žive i rade u inostranstvu, a praznike provode u Srbije“ – kažu iz AMSS-a.

Oni savetuju prelazak preko alternativnih pravaca, iako granični prelazi rade kraće, od 10 do 16 sati.

„Ako putujete iz Mađarske, umesto graničnog prelaza Horgoš, kao alternativu bez gužvi i zadržavanja možete koristiti prelaze Kelebiju i Bački breg. Čekanja su manja ili ih nema uopšte. Prelaz Bački breg je najbolji izbor jer se nalazi na desetak kilometara od silaska sa autoputa, dok se Kelebija nalazi 30 kilometara dalje“ – kažu iz AMSS-a.

Za Batrovce je alternativni prelaz Šid, koji radi non-stop.

Često je gužva i na granici sa Makedonijom, jer i Makedonci vole da provode praznike u Srbiji, pa je gužva neminovna.

Umesto prelaza Preševo, gde se očekuju najveće gužve, najbolje je kao alternativu koristiti granični prelaz Prohor Pčinjski, piše „Blic“.

Gostiju iz ostalih država u našem okruženju nema mnogo, pa se može prelaziti preko njihovih glavnih graničnih prelaza bez zadržavanja.

Takođe se savetuje da se ne ide na put noću, iako je manja gužva jer su vremenski uslovi tokom decembra i januara kritični, pa može biti neočekivanog snega i leda.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*