Od sredine novembra ukida se vakcinacija protiv svinjske kuge

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Vladi Republike Srbije, Branislav Nedimović, i gradonačelnik Subotice Bogdan Laban obišli su danas poljoprivredna gazdinstva Norberta Engija na Šupljaku, Helene Danji Šomođi u Hajdukovu i Bele Katona, u Bačkim Vinogradima. Ministar Nedimović je izjavio da će država od sredine novembra ukinuti vakcinaciju protiv klasične kuge svinja i da će i uzgajivači svinja od sledeće godine imati mogućnost dugoročnog zakupa državnog zemljišta.

Ministar Nediimović je, obraćajući se medijima nakon obilaska farme svinja Norberta Engija u Šupljaku, rekao  da postoje dve stvari o kojima se pričalo prethodnih 30 godina, a koje su realizovane u minulih šest meseci.

– To je priča o ukidanju vakcinacije protiv klasične svinjske kuge, koju će država da ukine od sredine novembra. Ta novina našim stočarima otvara mogućnost za izvoz mesa na mnoga tržišta koja su za nas bila ograničena, pre svega tržište Evropske unije. Druga stvar je zakup državne zemlje na deset godina, kako bi se na prvom mestu sačuvao kvalitet poljoprivrednog zemljišta – istakao je Nedimović.

On ja naglasio da su potencijali u svinjarstvu neverovatni ukoliko otvorimo tržište Kine, uzimajući u obzir manjak mesa na njihovom tržištu i dobre cene.

– U prvoj sedmici decembra dolaze nam kineske kolege u kontrolu naših objekata za proizvodnju mleka i preradu goveđeg mesa.  Ako sve bude kako treba, očekujem da bi početkom naredne godine mogli da dođu i u kontrolu klanica, farmi svinja, kako bismo konačno otvorili to tržište,  gde je u ovom trenutku kilogram žive vage 2,5 evra. Kod nas je cena u ovom trenutku između 150 i 160 dinara – kazao je ministar Nedimović.

Upitan o podacima NASA-e po kojima je najviše požara tokom protekle nedelje bilo u Vojvodini, Nedimović je podvukao da mi raspolažemo podacima putem Instituta „Biosens“ i Evropske svemirske agencije (ESA) i da se kontroliše svako zemljište koje se nalazi na teritoriji AP Vojvodine.

– Mi to radimo zbog zemljišta u državnom vlasništvu, ali pritom vidimo i šta se dešava sa zemljištem u privatnom vlasništvu. Najgore stanje s aspekta paljevina je u Srednjem Banatu, u opštini Žitište, i na teritorije tri opštine Sremskog okruga: Rumi, Pećincima i Sremskoj Mitrovici. Imamo svoju pamet u IT sektoru koju smo povezali sa poljoprivredom. Kada se iskoordiniramo, slaćemo podatke lokalnim samoupravama, poljočuvarima, u realnom vremenu da mogu da reaguju kada se pojavi požar, utvrde ko je počinilac i da ga kazne. Znam da to ljudi u poljoprivredi rade da bi smanjili troškove, ali šteta koju prave na drugoj strani je mnogo veća – rekao je ministar Nedimović.

Pored ministra Branislava Nedimovića i gradonačelnika Bogdana Labana, poljoprivredna gazdinstva obišli su i načelnik Severnobačkog upravnog okruga Dragi Vučković, zamenik gradonačelnika Timea Horvat, pomoćnik gradonačelnika Žužana Magoši i članovi Gradskog veća Srđan Samardžić i Hajnalka Bognar Pastor.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*