Odbačena tužba protiv italijanske vlade za epidemiju, zločin, ubistvo…

                                                                                          Đuzepe Konte (Foto Beta/AP)

RIM – Italijanski premijer Đuzepe Konte je na svom fejsbuk profilu reagovao na vest da je javno Tužilaštvo u Rimu odbacilo kao neosnovane tužbe protiv njega i šest ministara zbog odluka koje je vlada donela tokom pandemije i predložilo da se slučaj arhivira.

„Poslednjih meseci neki građani, pravnici, čak i udruženje potrošača javno su izjavljivali da su podneli žalbe protiv mene i vlade zbog načina na koji smo upravljali pandemijom. Optužbe su bile najrazličitije. Neki su nas optuživali da smo poduzimali restriktivne mjere, drugi su nas optuživali da nismo poduzeli dovoljne mere ili da smo ih poduzeli prekasno. Optuženi smo najrazličitije: za epidemiju, zločin, ubistvo, napad na javnu bezbednost, na Ustav i protiv političkih prava građana i drugo”, piše premijer Konte na svom fejsbuk profilu.

Prema rečima Kontea vlada je uvek radili na isti način: „sarađivali smo sa naučnicima i stručnjacima kako bismo neprestano imali naučnu osnovu za procenu epidemioloških podataka i uvek smo se rukovodili načelima koji nalazu oprez i transparentnost, kao i kriterijima adekvatnosti i proporcionalnosti”.

Konte podseća da su on kao premijer i njegova vlada „uvek preuzimali odgovornost, pre svega političku, za odluke koje su doneli, od kojih su neke bile vrlo zahtevne, a ponekad i bolne, donesene bez priručnika, smernica, ili protokola o delovanju.

„Nismo nikada tvrdili da smo nepogrešivi, ali smo bili svesni moramo učiniti što manje grešaka kako bismo što bolje očuvali interese čitave nacionalne zajednice,, napisao je premijer Đuzepe Konte.

IZVOR:POLITIKA

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*