Odlazak u poštu jednostavnija opcija za digitalni zeleni sertifikat

Za putovanje u pojedine zemlje potreban je Digitalni zeleni sertifikat, a put do njegove izrade može biti naporan.
d
Foto: Privatna arhiva

Kako je direktor turističke agencije “Fantast turist” Goran Portić kazao, Novosađani se teško snalaze sa izradom ovog sertifikata, pa je zato omogućeno da to urade potpuno besplatno, uz potvrdu o vakcinaciji, u bilo kojoj pošti u Srbiji.

Pored osnovnih podataka, ovaj serifikat sadrži i podatke o vakcinaciji sa datumima kada je primljena prva i druga doza, kao i LJR koji se očitava na administrativnim prelazima, a put izrade počinje pravljenjem naloga na portalu e-Uprave, a kako registracija treba da bude odobrena, preporuke turističkih agencija su da se to uraditi barem dva dana ranije od planiranog polaska na odmor. Uz mejl adresu, potrebno je priložiti i fotografiju pasoša ili lične karte, nakon čega se čeka potvrda o registraciji.

– Registracija je komplikovana, pa za one koji nemaju digitalni potpisi kojim se verifikuju, potrebna je slika lične isprave – rekao je Portić. – To predstavlja problem, naročito starijim građanima jer je uobičajeno da se lična karta slika telefonom, pa se ta slika šalje mejlom, skida na računar i onda priloži uz prijavu, a to je zahtevan i dug proces.

Nakon kreiranja naloga na e-Upravi, potrebno je pokrenuti uslugu Digitalni zeleni sertifikat, a na adresu elektronske pošte taj sertifikat stiže za svega nekoliko minuta

Nakon kreiranja naloga na e-Upravi, potrebno je izabrati pokrenuti uslugu “Digitalni zeleni sertifikat”, a na adresu elektronske pošte taj sertifikat stiže za svega nekoliko minuta.

– Najčešće se dešava i da je neko nekad napravio nalog na e-Upravi, ali nije zapamtio šifru, pa je teško i turističkim agencijama da im pomognu – objasnio je Goran Portić. – Nalog ne može da se otvori dva puta, ali tu je opcija odlaska na šalter pošte kao rešenje.

Kako je Portić kazao, odlazak po Digitalni zeleni sertifikat u poštu pravi novi problem – stvaraju se gužve u poštama, budući da preko 70 odsto putnika preuzima Digitalni zeleni sertifikat u pošti.

– Zabune ima i prilikom štampanja Digitalnog zelenog sertifikata za one koji ga sami izrađuju jer postoji verzija za mobilni telefon ili dekstop računar, što može da prestavlja problem kasnije – istakao je Goran Portić. – Smatram da treba pronaći način da se olakša registracija na e-Upravi, naročito izmena zaboravljene lozinke.

Ukoliko se planira štampanje Digitalnog zelenog sertifikata, potrebno je odabrati opciju za računar, dok se opcija za mobilni telefon bira ukoliko se sertifikat čuva na telefonu. Ipak, ovaj proces ne mora biti bauk, pa oni koji nisu vični snalaženju na računarima ili telefonima, uvek mogu da zamole nekog mlađeg za pomoć, naravno, uz napomenu da se šifra sačuva ili zapiše.

 

 

IZVOR:DNEVNIK

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*