Odložena sednica Skupštine Srpske o „mirnom razdruživanju“ od BiH;Stevandić: Poslanici koji su inicirali posebnu sednicu povukli informaciju

printscreen

Posebna sednica Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS), na kojoj je trebalo da se raspravlja o takozvanom „mirnom razduživanju“ između Republike Srpske i Federacije BiH, neće biti održana danas, kako je prvobitno bilo najavljeno.

To je za „Nezavisne novine“ potvrdio predsednik NSRS Nenad Stevandić, navodeći da „sednica neće biti održana, jer nikada nije ni zakazana“.

„Trebalo je da se raspravlja samo o analizi stanja. Uskoro ću javno da saopštim kako sledi sa pravne strane“, naveo je Stevandić.

Jutros je svim medijima bilo najavljeno da bi posebna sednica o „mirnom razdruživanju“ trebalo da počne odmah po okončanju redovnog skupštinskog zasedanja, da bi se potom pojavila informacija da sednice neće biti.

Izvor „Nezavisnih novina“ iz vladajućeg Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) takođe je rekao da danas neće biti posebne sednice, a na pitanja kada će biti održana nije znao da odgovori.

„Kada će biti ne znamo, to pitajte Stevandića ili nekog drugog“, naveo je taj izvor.

Prema nezvaničnim informacijama, odluka o odlaganju posebne sednice NSRS doneta je pre tri večeri na sastanku užeg rukovodstva SNSD-a.

U dokumentu, o kojem su poslanici trebali da raspravljaju, govori se o „pritiscima na RS“, „neustavnom i antidejtonskom delovanju“ visokog predstavnika, „destruktivnom delovanju bošnjačkih političara“, UN rezoluciji o genocidu u Srebrenici, Svesrpskom saboru.

Stevandić: Poslanici koji su inicirali posebnu sednicu povukli informaciju

Predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić izjavio je da su ga narodni poslanici koji su bili za zakazivanje posebnednice parlamenta Republike Srpske dopisom obavestili da povlače sa 14. posebne sednice informaciju o potrebi pokretanja procedure regulisanja odnosa Republike Srpske i FBiH u skladu sa Dejtonskim sporazumom.
Nenad Stevandić - Foto: RTRS

Nenad StevandićFoto: RTRS

– Imajući u vidu da je ovo jedina tačka dnevnog reda, nisam zakazivao Kolegijum o posebnoj sednici – rekao je Stevandić novinarima i dodao da je dopis narodnih poslanika dobio juče popodne.

On je istakao da ne postoje nikakvi pritisci niti bajke u vezi sa održavanjem ove posebne sednice.

– Mene niko nije nazvao, niti je pretio niti mi je uputio bilo kakakv dopis, niti je šta tražio u vezi ove sednice – istakao je Stevandić.

Stevandić je naveo i da je najveća laž i konstrukcija trvdnja iznesena u parlamentu Srpske da je neko sakrio odluku Ustavnog suda Republike Srpske u vezi Izbornog zakona Republike Srpske.

Stevandić je novinarima predočio hronologiju koja je pratila donošenje Zakona o referendumu i građanskoj inicijativi Republike Srpske i Izbornog zakona Republike Srpske.

– Predsednik parlamenta Republike Srpske ne uzima odluke sa sajta, već kada zaprimi službeni materijal, a što se i dogodilo 5. jula kada mi je iz Službenog glasnika poslata odluka koja je objavljena, a ja je zatim pripremio i juče ujutro poslao predsedniku Republike Srpske – pojasnio je Stevandić.

On je rekao da je ovo sve služba dostavila i odgovorila narodnom poslaniku Nebojši Vukanoviću, koji ne govori istinu.

– Radi se o neviđenom lažovu i licemeru koji sve ove papire zna, ali pravi spotove i priča kako je predsednik parlamenta Srpske sakrio odluku Ustavnog suda Srpske. Najgore je što na sve to naseda Vukota Govedarica i to sve ponavlja –  istakao je Stevandić.

Šef Kluba poslanika PDP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Igor Crnadak rekao je novinarima da smatra da nema ništa od najavljenog razdruživanja Republike Srpske i Federacije BiH.

– Nema jake Srpske bez poštovanja institucija Republike Srpske – rekao je Crnadak.

Šef Kluba poslanika SDS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Vukota Govedarica rekao je novinarima da je neprimereno da se u parlamentu Srpske, kako je naveo, zakaže, a zatim otkaže posebna sednica o Izbornom zakonu Srpske.

Govedarica tvrdi da je odluka Ustavnog suda Republike Srpske, odnosno Veća za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa po pitanju Izbornog zakona Republike Srpske došla u parlament Srpske u petak, 28. juna.

– Predsednik parlamenta Republike Srpske Nenad Stevandić sakrio je tu odluku, obmanuvši javnost da je procedura o ovom pitanju još u toku – tvrdi Govedarica.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*