Odluka agencije „Standard and Poor’s“ potvrdila postignute rezultate

Odluka rejting agencije „Standard end Purs“ (Standard and Poor’s) o popravljanju kreditnog rejtinga za dugoročno zaduživanje je još jedna potvrda rezultata koje postižemo na unapređenju makroekonomskih performansi i investicionog ambijenta, a time i izgleda naše ekonomije, saopštila je Narodna banka Srbije.

Agencija „Standard and Poor’s“ povećala je kreditni rejting Srbije za dugoročno zaduživanje u domaćoj i stranoj valuti sa „BB-“ na „BB“, uz stabilne izglede za njegovo dalje povećanje, prenosi RTV.

Prema oceni agencije, odluka o povećanju kreditnog rejtinga opredeljena je znatnim popravljanjem fiskalnih rezultata, povoljnim izgledima za stabilan ekonomski rast i smanjenjem spoljne neravnoteže, saopšteno je iz Kabineta guvernera Narodne banke Srbije.

Agencija ističe i očuvanje cenovne stabilnosti i povoljna kretanja u bankarskom sektoru kao važne faktore povećanja kreditnog rejtinga Srbije.

Ističe se i da je višegodišnji period niske i stabilne inflacije rezultirao jačanjem kredibiliteta Narodne banke Srbije.

Prema procenama Agencije, i u narednom srednjem roku NBS će očuvati inflaciju u granicama cilja. Dodatno, u svojoj odluci „Standard and Poor’s“ posebno ističe da je NBS dokazala i svoju operativnu nezavisnost u poslednjih nekoliko godina.

Agencija ukazuje i na značajno smanjenje učešća problematičnih kredita, koje je podržano merama i aktivnostima NBS i Vlade.

„Standard and Poor’s“ pozitivno ocenjuje i povećanje kreditne aktivnosti u 2017, kao i da se može očekivati dodatno ubrzanje njenog rasta zahvaljujući odlukama NBS da dodatno smanji referentnu kamatnu stopu u septembru i oktobru. Ističe se i da su posebna dijagnostička ispitivanja aktive banaka koje je sprovela NBS, potvrdila da je bankarski sektor adekvatno kapitalizovan i likvidan.

Kako prenosi RTV, u domenu fiskalnih kretanja, agencija „Standard and Poor’s“ konstatuje da su ostvareni rezultati znatno bolji od planiranih, a da je fiskalna konsolidacija sprovedena čvrstom kontrolom troškova i povećanjem naplate poreskih prihoda uz ubrzanje ekonomskog rasta. Ističu i da je zahvaljujući ovim rezultatima javni dug smanjen i da se nalazi na stabilnoj opadajućoj putanji, navodi se u saopštenju.

Agencija ocenjuje da će Srbija i u narednim godinama imati stabilan privredni rast, kao i da postoji prostor za njegovo ubrzanje po osnovu daljeg sprovođenja strukturnih reformi, što će, prema njihovim rečima, biti podržano i nastavkom procesa pridruživanja EU.

Konstatuju se i pozitivni trendovi na planu smanjenja spoljne neravnoteže, gde se u prvi plan ističe snažan rast izvoza roba i usluga kao ključni faktor smanjenja deficita tekućeg računa. Agencija navodi i mogućnost da u narednim godinama tekući deficit bude i niži od projektovanog, imajući u vidu snažan i diversifikovan priliv SDI, koji će, i prema njihovoj oceni, i u narednim godinama biti više nego dovoljan da u celosti pokrije deficit tekućeg računa.

Imajući u vidu ostvarene rezultate, Agencija ocenjuje da postoje stabilni izgledi za dalje povećanje kreditnog rejtinga Srbije, navodi se u saopštenju NBS.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*