„Odnos CG-RUS na niskom nivou, na potezu Moskva“

Prema njegovim rečima, osnov za bolje odnose dve zemlje postoji, ali će to zavisiti od toga da li će se zvanična Moskva mešati u predstojeće izbore u toj državi.

„„Što se tiče nas i partnerskih zemalja unutar NATO-a niko nema sumnje šta se dešavalo prošle godine na dan izbora i pre toga“, kazao je Darmanović i dodao da je i Vlada Srbije imala važnu ulogu u rasvetljavanju tog događaja.

Istakao je da treba sa žaljenjem konstatovati da su u tome učestvovali i pripadnici ruskih bezbednosnih službi, te da je cilj bio zaustaviti širenje NATO-a, što je legitimna politika Rusije, kao moćne države, ali je pitanje, kaže Darmanović, kako se to čini. „Odnosi sa Rusijom su na jednom relativno niskom nivou“, kazao je Darmanović gostujući u Jutarnjem programu TVCG.

Ističe međutim da primereni odnosi postoje u oblasti ekonomije, turizma i međunarodnim organizacijama.

„Postoji jedna osnova za bolje odnose u budućnosti, da li će se to brzo dešavati to je pitanje. Kao što vidite Rusija je veoma zainteresovana za izborno pitanje u mnogim evropskim i drugim zemljama i na razne načine se u te izbore i meša. Videćemo šta će biti kod nas vrlo brzo i da li će biti takvog mešanja kao u oktobru. Od svega toga zavisiće i popravljanje političkih odnosa“, nema ni razloga ni motiva da imamo ‘zategnute’ odnose sa tako moćnom državom“, naveo je.

Šef diplomatije kaže i da je Crna Gora daleko odmakla u EU integracijama u odnosu na države regiona, te da veruje a se pregovarački proces i članstvo mogu desiti u narednih četiri do pet godina, ako proces bude išao svojim tokom“.

Ponovio da se Crna Gora zalaže za princip regate u kojem bi se svaka država cenila pojedinačno prema ostvarenim rezultatima. „Ne mislim da bi za region bilo dobro da se prave veštačka grupisanja i da jedni čekamo druge“, poručio je Darmanović.

 

Izvor: b92.net

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*