Održan 4. Festival folklora Srba iz regiona

„Vojvodina je bila i ostala mesto preplitanja kultura, nacija i vera, a ovaj, sada već tradicionalni festival folklora Srba iz regiona, jeste dokaz postojanja srpskog identiteta i našeg nasleđa i postojanja, koje su nam naši preci ostavili, i svi mi smo dužni da ga čuvamo za buduće generacije“, rekla je sinoć pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Dragana Milošević uoči početka 4. Festivala folklora Srba iz Krajine, Republike Srpske i Federacije BiH.

Ovim festivalom pažljivo se neguju vrednosti srpskog naroda, rekla je Miloševićeva, kao većinskog u Vojvodini i zbog njegove važnosti podrška Pokrajinske vlade i resornog sekretarijata i ubuduće neće izostati.

Učesnike i goste u prepunoj sali Srpskog narodnog pozorišta pozdravio je i izaslanik predsednika Republike Srbije Marko Đurić, koji je istakao činjenicu da politika Vlade Republike Srbije jeste i biće da se svim Srbima u regionu snažno pomaže, kako bi se očuvao svaki vid identiteta srpskog naroda.

On je dodao da samo ekonomski jaka Srbija može biti oslonac i Srbima u regionu, i zato je okupljanje i održavanje ovakvih festivala od izuzetnog značaja.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske i izaslanik predsednice Republike Srpske Dragan Bogdanić ocenio je da je ovaj događaj podjednako važan za Srbe sa obe strane Drine i Dunava.

Ovogodišnji festival, kao i sve prethodne organizovao je Savez Srba iz regiona i Zavičajno udruženje „Sava Mrkalj” iz Novog Sada i tim povodom pozdravne reči uputili su predsednik Saveza Srba Miodrag Linta i direktorka Zorica Vlajinić.

Dva osnovna cilja festivala Srba iz regiona su, kako kaže Linta, da afirmiše kulturu Srba iz osam regiona i da jačanjem jedinstva u očuvanju kulture, običaja, ćiriličnog pisma brinemo svi zajedno o opstanku dva miliona Srba, koliko živi u ovim regionima.

Ispred grada Novog Sada reči podrške uputio je predsednik Skupštine grada Novog Sada Zdravko Jelušić, a u kulturno umetničkom delu programa nastupili su folklorni ansambli iz Budimpešte, Bačke Palanke, Trebinja, Kljajićeva, Veternika, Busije, Rumenke i Bačkog Gračaca.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*