ODRŽAN OKRUGLI STO „BUDUĆNOST GRADIMO ZAJEDNO“

FOTO:GRAD NOVI SAD

Okrugli sto, na temu položaja nacionalnih manjina u Novom Sadu, održan je danas u Kulturnom centru. Događaju pod nazivom „Budućnost gradimo zajedno“ koji organizuje Centar za nacionalnu politiku prisustvovali su predstavnici albanske, mađarske, slovačke, jevrejske, islamske zajednice, kao i društveni i verski analitičari, a njih je tom prilikom pozdravio zamenik gradonačelnika Novog Sada Igor Crnobarac.

 

– Grad prepoznaje značaj događaja koji okupljaju predstavnike različitih nacionalnih zajednica i doprinose boljoj međusobnoj komunikaciji i razumevanju. Uvek smo otvoreni za saradnju sa svim nacionalnim zajednicama. Zajedno obeležavamo praznike svih veroispovesti, ali i važne datume u istoriji grada. Ponosimo se širokim spektrom različitih kultura i podstičemo negovanje različitosti i očuvanje identiteta svih naroda koji žive u Novom Sadu. Naš grad je uvek bio simbol multikulturalnosti, mesto međusobnog uvažavanja i tolerancije i to su vrednosti na kojima ćemo i dalje insistirati- izjavio je Igor Crnobarac.

FOTO:GRAD NOVI SAD

 

Učesnici okruglog stola analizirali su položaj nacionalnih manjina u Novom Sadu, ističući pozitivne primere razvoja njihovih zajednica, poboljšanja statusa i inkluzije, ali i predloge za unapređenje politike multikulturalnosti.

 

– Istraživanja koja smo sproveli u prethodnom peridu ticala su se ličnog statusnog položaja lica pripadnika nacionalnih manjina, zabrane diskriminacije, oblasti kulture i medija, slobode veroispovesti, upotrebe jezika i pisma, obrazovanja, zastupljenosti pripadnika nacionalnih manjina u javnom sektoru i ekonomskog položaja pripadnika manjinskih zajednica. Iz svega utvrđenog Novi Sad je idealan primer savesnog vođenja politike multikulturalnosti i tolerancije i zato se prvi okrukli sto održava baš ovde- rekao je Mihailo Janjić iz Centra za nacionalnu politiku.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*