Održan školski fudbalski turnir povodom projekta „Do uspeha, zajedno“

Školski fudbalski turnir, koji je okupio 150 dece iz šest osnovnih škola iz Srbije, otvoren je u velikoj dvorani SPENS-a, povodom početka druge godine realizacije projekta “Do uspeha, zajedno“. Cilj projekta, koji je inspirisan izraelskim projektom “The equalizer“ je prevencija različitih oblika rizičnog ponašanja među školskom decom, poput vršnjačkog nasilja, zloupotreba droga i diskriminacije, kroz sportske i edukativne aktivnosti.

Pokrenut je 2017. godine u četiri osnovne škole u Srbiji, u Kragujevcu, Nišu, Novom Sadu i Vrčinu, a rezultat je saradnje Misije OEBS-a u Srbiji, Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Ministarstva zdravlja i Ministarstva omladine i sporta, uz finansijsku podršku Vlade Italije, Ambasade Izraela i kompanije “BIG CEE“ (Big tržni centri Srbija).

Otvaranju turnira u Novom Sadu prisustvovali su gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, ministar omladine i sporta Vanja Udovičić, ambasadorka Izraela u Srbiji Nj. E. Alona Fišer-Kam, šef Misije OEBS u Srbiji Andrea Oricio, predstavnik Ambasade Italije Serđo Monti, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja prof. dr Vicko Ferenc, pomoćnik ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Vesna Nedeljković i generalni direktor “BIG CEE“ Robert Jahav.

– Naziv projekta govori o njegovoj suštini, jer su zajedničkim angažmanom stvoreni uslovi da učenici učestvuju na turniru, pri čemu nije akcenat na samom takmičenju, već da uče jedni o drugima i prihvataju različitosti, da prihvate poraz kao sastavni deo života i finalne pobede. Grad će uvek podržati ovakve akcije i spremni smo da budemo dobri domaćini, a vedro raspoloženje dece govori o uspešnosti ovog projekta – naglasio je gradonačelnik Miloš Vučević.

Prema rečima ministra Vanje Udovičića, udruženom akcijom ministarstava, ambasada, i privatnog sektora promovišu se zdravi stilovi života.

– Na ovaj način pokušavamo da kroz sport i druženje edukujemo decu o pravim vrednostima, da prihvataju jedni druge, da veruju u sebe, i shvate da su zdravlje, obrazovanje i sport najvažniji za uspešan život – istakao je ministar Vanja Udovičić.

Projekat “Do uspeha, zajedno“ u ovoj školskoj godini biće realizovan u četiri škole koje su od početka učesnici, ali pridružiće im se još dve škole iz Novog Pazara i Leskovca. Kao i do sada, Ambasada Izraela učenicima će donirati dresove, a kompanija “BIG CEE“ patike.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*