Održana ceremonija žreba za „Ligu osnovnih škola“

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević zajedno je sa članom Gradskog veća za sport i omladinu Ognjenom Cvjetićaninom prisustvovo svečanoj ceremoniji žreba za „Ligu osnovnih škola“ koja je održana u Gradskoj kući u Novom Sadu. „Liga osnovnih škola“ je takmičenje osnovnih škola u fudbalu i fudbalskim veštinama koje organizuju Grad Novi Sad i Fudbalski klub „Vojvodina“ u saradnji sa svim osnovnim školama u gradu.

– Ponosan sam što smo u stanju da zajednički organizujemo ovako kvalitetne akcije i programe koji su usmereni na najmlađe sugrađane. „Liga osnovnih škola“ predstavlja simbiozu najlepših stvari u osnovnoškolskom uzrastu, a to su obrazovanje, sport i druženje kroz takmičenje, odnosno kroz jednu lepo osmišljenu akciju gde decu učimo fer-pleju i timskom radu. Važno je da naše najmlađe vraćamo na sportske terene, usmeravamo na vanškolske aktivnosti, i da opet, kao nekad, osećaj ponosa bude dominatan kad je u pitanju igranje za školski tim, predstavljanje škole i navijanje za svoje školske drugare. Veoma je pozitivno što u ovom projektu po prvi put imamo rodnu ravnopravnost u najmlađim kategorijama, odnosno i dečake i devojčice zajedno na fudbalskom terenu. Ovim je FK “Vojvodina“ pokazala veliku društvenu odgovornost i posvećenost zajednici. Činjenica da čak 24 škole učestvuje u ovom takmičenju, najavljuje jedno vrelo fudbalsko proleće za naše školarce i siguran sam da će ova akcija postati tradicionalna, da ćemo dobiti nove fudbalske asove, ali pre svega da ćemo uživati gledajući našu decu kako se druže i odrastaju – rekao je gradonačelnik Miloš Vučević.

Ceremoniji je prisustvovao i rukovodilac Školske uprave Novi Sad i koordinator projekta Jovan Vukčević, kao i predsednik Upravnog odbora Fudbalskog kluba „Vojvodina“ Dušan Vlaović koji su naglasili da takmičenje ima edukativni karakter i da se služi fudbalom kao alatom za promociju zdravih društvenih vrednosti među decom. Pored njih, prezentaciji celokupnog projekta posvećenog deci prisustvovali su i direktori osnovnih škola u Novom Sadu koje svojim učešćem daju doprinos promociji vrednosti sportskog fer-pleja, kao temelju kvalitetnog ponašanja u međuljudskim odnosima i savremeno koncipiranom fudbalu.

Projekat je zasnovan na modelu inkluzije, pa tako svaki tim koji učestvuje u takmičenju ima dve devojčice u ekipi, kako bi se kod dece od prvog do četvrtog razreda ojačala svest o važnosti fudbala kao igre koja promoviše integraciju i solidarnost, odnosno igre koja povezuje različitosti i koja je ista za sve. U takmičenju učestvuju 24 novosadske osnovne škole, utakmice će biti igrane od marta do maja 2018. godine svakog vikenda na terenima Fudbalskog centra „Vujadin Boškov“, a finalni turnir igraće se na stadionu „Karađorđe“

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*