ODRŽANA PREMIJERA FILMA “ZASPANKA ZA VOJNIKE“ U NOVOM SADU

Film „Zaspanka za vojnike“ reditelja Predraga Gage Antonijevića premijerno je prikazan u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu. U filmu, koji je urađen po motivima iz „Srpske trilogije“, glavne uloge ostvarili su Marko Vasiljević, Vuk Jovanović, Ljubomir Bandović, Nenad Okanović, Aleksandar Đurica, Ivan Đorđević, Marko Gvero, Stefan Radonjić, Nebojša Glogovac i drugi.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović obratili su se prisutnima uoči novosadske premijere filma “Zaspanka za vojnike“.

– Ovo je još jedna prilika da ih se setimo, i da odamo počast tim velikim ljudima, našim precima, borcima koji su svoje živote dali u Prvom svetskom ratu. Danas, kada po 100. put slavimo život u slobodi, ovaj film, i ovo sećanje su omaž svima onima koji su za tu slobodu zaslužni: znanim i neznanim junacima, našim oslobodiocima, i onima čiji su grobovi negde tamo daleko, i onima koji su pobedničkim korakom 9. novembra 1918. godine umarširali u Novi Sad. Film će nam oživeti te dane i godine, a oni koji su ga već videli kažu da sav komentar staje u dve reči – patriotska čitanka. U vremenu u kojem je neke vrednosti zamaglila brzina novog doba, jedna sveopšta komercijalizacija života, želim da nas ovaj film podseti na prave vrednosti, na ono za šta je vredelo boriti se, i da nove generacije nauči o tome šta je istinski patriotizam – naglasio je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

„Zaspanka za vojnike“ je priča o vojnicima jedne tobdžijske baterije u Prvom svetskom ratu koji su, kao i stotine hiljada drugih, učinili da slava srpske vojske postane besmrtna. Neki od njih bili su mladići kojima je to bio prvi rat kao glavnom junaku Stevanu Jakovljeviću, tek svršenom studentu biologije.

Ovaj film je njegovo sećanje na ratne drugove, ali i sećanje na pola miliona poginulih srpskih vojnika u Prvom svetskom ratu, nad čijim grobovima cveta mali plavi cvet – zaspanka.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*