Održani 39. Oktobarski susreti u Idvoru

U Idvoru, rodnom mestu Mihajla Pupina, svake godine 9. oktobra obeležava se dan rođenja velikog naučnika. Ove godine susreti, 39. po redu, održani su u čast stogodišnjice prisajedinjenja današnje Vojvodine Kraljevini Srbiji, i ulozi Mihajla Pupina u tome.

Tim povodom pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost, prof. dr Zoran Milošević pozdravio je danas prisutne na Oktobarskim susretima.

„Zaista je važno da kažemo da ne samo zbog Banata, nego ukupnog njegovog doprinosa u izgrađivanju srpskog društva nakon velikog rata predstavlja jednu predivnu lekciju iz patriotizma za sve nas. Vera da se jedna nacija može obnoviti ne samo kroz dela vojskovođa, nego i kroz stvaralaštvo mladi, kroz znanje i kroz njegovo implementiranje u privredni razvoj i dalje su žive lekcije koje čine Mihajla Pupina besmrtnim“ – rekao je Milošević.

Mihajlo Pupin je imao jednu od najvažnijih uloga u stvaranju kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, ali pre svega u formiranju današnje Vojvodine u ovim granicama. Tome su doprineli njegovo lično prijateljstvo s tadašnjim američkim predsednikom Vudro Vilsonom i neizmeran patriotizam.

Diplomatska aktivnost Mihajla Pupina bila je presudna u borbi srpskog naroda za ujedinjenje nakon Velikog rata.

„Bez njega Vojvodina ne bi bila deo Srbije. Bilo bi tamo nekog lobija i bila bi republika recimo. To je sve uloga Pupina, i to sve Jaša Tomić priznaje, kao najveći intelektualac Srba tog vremena u Vojvodini“ – izjavio je Milan Božić, predsednik Fondacije „Mladen Selak“.

Ataše za kulturu ambasade SAD u Beogradu Majkl Bruk, rekao je da je jedan od najvećih Pupinovih izuma prijateljstvo. Ono koje je gradio između srpskog i američkog naroda, i za koje je Bruk rekao da je trajalo u prošlosti, da postoji danas i da će trajati i u budućnosti.

Pupin i Tesla su u svetske naučnike izrasli u Americi. Njihovim stopama idu i današnje generacije nadarene dece, ali bi naša država morala da im posveti mnogo više pažnje smatraju članovi uprave Fondacije „Mladen Selak“.

Na Oktobarskim susretima u Pupinovom rodnom mestu dodeljen je veći broj nagrada i priznanja za naučni rad, pronalazaštvo i doprinos očuvanju sećanja na velikog naučnika, a među nagrađenima su akademik Zoran Kovačević i Kajl Skot ambasador SAD u Srbiji za pomoć koju ambasada pružila Spomen domu u Idvoru. Nagrađen je i veći broj učenika osnovnih i srednjih škola iz čitavog Banata koji su na državnim i međunarodnim takmičenjima postigli zapažene uspehe.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*