Održano treće javno slušanje o Nacrtu akta o promeni Ustava i Nacrtu ustavnog zakona za sprovođenje Ustava

 

Ministarka pravde Maja Popović učestvovala je danas na trećem javnom slušanju o Nacrtu akta o promeni Ustava i Nacrtu ustavnog zakona za sprovođenje Ustava, održanom u Novom Sadu.

 

Tom prilikom je istakla da je predloženim promenama Ustava isključeno učešće politike u izboru sudija, predsednika sudova, javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca, što garantuje veću nezavisnost sudija i veću samostalnost javnih tužilaca. Istovremeno je navela da će takva rešenja doprineti ne samo jačanju vladavine prava, već i povećanju pravne sigurnosti, kao značajnog uslova za strana ulaganja i povećanje standarda građana Republike Srbije.

 

U tom smislu, naglasila je i značaj ustavnih promena za proces evropskih integracija, kao strateškog cilja Republike Srbije, ali i ispunjenje preporuka Grupe država protiv korupcije (GREKO).

 

U javnom slušanju učestvovali su i predsednica Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo Narodne skupštine Republike Srbije, Jelena Žarić Kovačević, članovi resornog odbora Narodne skupštine, članovi Radne grupe, kao i šira javnost – predstavnici sudova, tužilaštava i strukovnih udruženja.

 

Ispred Ministarstva pravde, javnom slušanju su prisustvovali i državni sekretar Livija Pavićević, šef Kabineta Marijana Savić Simić i viši savetnik Vladimir Vinš.

 

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*