Ogroman pritisak na novosadski kovid centar – mnogi dolaze bez potrebe

NOVI SAD –

Novi Sad trenutno beleži 6.848 aktivnih slučajeva obolevanja od korona virusa. U strukturi obolelih dominiraju nevakcinisane osobe svih uzrasta, a od ukupnog broja testiranih na dnevnom nivou polovina bude pozitivno, kažu u novosadskom kovid centru.

Ne jenjava pritisak na novosadsku kovid ambulantu u kojoj dnevno radi između 20 i 25 lekarskih ekipa.

korona,, bolnica,, novo, naselje

Izvor: RTV (Raša Šijačić)

„U poslednjih nedelju dana od 1000 do 1400 pregleda bude u toku dana. 50% njih bude pozitivno. To su uglavnom mlađe osobe, nevakcinisane“, kaže koordinatorka kovid ambulante na Novom naselju, dr Aleksandra Milinković Lacković.

Nepotrebne gužve, kako dodaje Lacković, stvaraju pacijetni koji već imaju urađen antigenski test u privatnoj laboratoriji i kod njih dolaze sa ubeđenjem da im je potreban i pcr iz državne laboratorije kako bi otvorili bolovanje.

„Laboratorija koja vrši testiranje ona i šalje tu epidemiološku anketu higijenskom zavodu, znači ona je u obavezi da je pacijent koji se kod njih testirao pozitivan. Tako da ne treba da se javljaju ponovo kod nas. Mi ne možemo njih da evidentiramo, oni su već poslati, ta njihova epidemiološka anketa u higijenskom zavodu i biće evidentirani u kovid bazi. Ono što oni mogu da urade jeste da taj pozitivan test pošalju svom izabranom lekaru da li putem mejla ili da to neko učini za njih, da ih lekar evidentira i otvori im bolovanje, znači ne idu oni lično tamo već samo da na neki način to proslede do svog izabranog lekara pozitivan test.“

Oni koji, pak, treba da se jave u kovid centar jesu pre svega stariji pacijenti, oni koji imaju pridružene bolesti ali i svi oni koji imaju jake simptome u vidu kašlja i visoke temperature.

 

 

 

IZVOR:RTV

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*