Oktobarski dani počeli izložbom “Novi na starim fotografijama”

Herceg Novi – Ovogodišnji Oktobarski dani pod sloganom “Sloboda, Novi, ljepota” počeli su otvorenom izložbom “Novi na starim fotografijama” Miodraga Gaba Golubina, u foajeu Dvorane Park. Izložba je posvećena porodici Laforest, koja je živela i radila u Herceg Novom i Kotoru.

Kako je na otvaranju izložbe rekla potpredsednica Opštine Herceg Novi Danijela Đurović, izložene fotografije svedočanstvo su jednog vremena, veliko bogatstvo koje nam je ostavio najproduktivniji fotografski studio u Boki Kotorskoj – atelje Laforest. One su dokument, umetnost i osećaj.

„Porodica Laforest pionir je fotografske umetnosti i začetnik tradicije koju decenijama slede talentovani Novljani. Najpoznatiji bokeljski svetlopisci su i među osnivačima Plivačkog vaterpolo kluba Jadran i vatrogasnog društva, autori nekih od prvih razglednica iz Herceg Novog. Višestruki trag koji su ostavili u našoj zajednici živi i danas. To potvrđuje, između ostalog, i ova izložba, poručila je Đurović, uz reči zahvalnosti gospodinu Golubinu, na brižljivom čuvanju vredne kolekcije Ateljea Laforest, ali i na ljubavi prema svom gradu.

Najstarije fotografije datiraju još iz 1901. godine, kojih nema puno. Najviše ih je iz perioda od 1921. do 1941. godine, na kojima su razni motivi, događaji kao i krati filmski inserti. Golubin je kazao da su video zapisi u procesu digitalizacije, te da se u Španiji pravi kratki film o porodici Laforest. Pored toga naslednici žele da atelje prodaju Opštini Herceg Novi, ali da to ostane kao trajni spomenik na staru austrijsku porodicu.

Postavku čine 22 fotografije iz perioda 1928.-1936. godine i eksponati: kamere kojima su se nekad radile fotografije, objektivi i velike staklene ploče putem kojih su se fotografije pravile.

Autor je u plodnoj karijeri snimanja i sakupljanja sačinio kolekciju od preko 40 hiljada fotografija na kojima su ovekovečeni važni događaji iz života grada, ali i hercegnovski oriđinali. Izložba će biti otvorena narednih 15 dana.

Izvor: Opština Herceg Novi

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*