Oporavak od poplava – ključevi novoizgrađenih kuća za 18 porodica (VIDEO)

U okviru sprovođenja programa Trajnog stambenog zbrinjavanja (Program za oporavak od poplava) koji finansira Evropska unija, a realizuju Gradska uprava Grada Bijeljina i Razvojni program Ujedinjenih nacija u BiH, u Bijeljini su danas uručeni ključevi novoizgrađenih kuća za 17 porodica iz Balatuna, Broca, Pučila, Batkovića, Popova, Amajlija, Patkovače, Dijelova i jednoj porodici koja živi na urbanom području Bijeljine. Izgradnja 18 kuća dio je druge faze Programa u kojoj će na području Grada Bijeljina biti izgrađeno ukupno 50 kuća porodicama čiji stambeni objekti su nepovratno uništeni u poplavama. Sedam porodica se već uselilo u nove domove, a do kraja ove faze u Semberiji će biti izgrađeno ukupno 50, odnosno, obnovljeno 132 kuća.

Ključeve su na ceremoniji u Gradskoj upravi Grada Bijeljina uručili šef Kooperacija u Delegaciji Evropske unije u BiH Rihard Maša, zamjenik rezidentnog predstavnika Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) Šukrob Hošmuhamedov i gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić.

Obraćajući se ovom prilikom, Rihard Maša je ocijenio da je realizacija ovog projekta primjer solidarnosti Evropske unije.

– U slučaju potrebe, EU pomaže ne samo svojim članicama, nego i drugim zemljama. U Bijeljini smo radili ne samo na obnovi, odnosno, izgradnji novih kuća, već smo dopremala i pomoć porodicama koje se bave poljoprivredom, a pomogli smo i u obnovi vrtića. U prvoj fazi EU je samo za Bijeljinu izdvojila 8,2 miliona konvertibilnih maraka, a za cijelu BiH 84 miliona evra – naveo je Maša.

Saradnju Grada Bijeljina sa donatorima pozitivno je ocijenio i predstavnik UNDP-a Hošmuhamedov.

– Imali smo zajednički cilj da pomognemo ljudima čija imovina je stradala u poplavama. Ova faza Programa je vrijedna oko 2,7 miliona KM, a ukupna vrijednost pomoći upućena stanovništvu Grada Bijeljina u dvije faze Programa iznosi skoro 11 miliona KM. Radujemo se nastavku saradnje sa Misijom EU i Gradskom upravom u Bijeljini na projektima bilo koje vrste – bio je jasan Hošmuhamedov.

Grad Bijeljina je za potrebe izgradnje gore navedenih objekata izdvojio u prosjeku po

12.000 KM po kući, što je uključivalo direktnu uplatu po 5.000 KM po objektu, izdavanje građevinskih i upotrebnih dozvola, priključenje objekata na elektro i vodovodnu mrežu, izgradnju septičkih jama i slične radove. Zahvaljujući se Evropskoj uniji i UNDP-u na podršci u obnovi od poplava, gradonačelnik Mićić je podsjetio da je Grad Bijeljina bio najveći stradalnik u poplavama 2010. godine.

– Preko 1000 ljudi je dobilo pomoć iz ovog Programa. Iako je mnogo vremena prošlo, korisnici pomoći su zadovoljni kućama i nadam se da će naredni projekti koje ćemo realizovati biti posvećeni zaštiti od poplava, ali i razvojni. Nadam se da nećemo ponovo doživjeti poplave, jer je regulacija rijeke Janje je pri kraju, nasip na Savi je završen, Majevički obodni kanal i kanal kroz Bijeljinu se rade, i ostaje nam da zajedničkim snagama izgradimo Drinski nasip, jer samo tada možemo biti bezbjedni od visokih voda – ocijenio je gradonačelnik Mićić.

Nakon ceremonije uručenja ključeva u Gradskoj upravi, predstavnici EU, UNDP i Grada Bijeljina posjetili su domaćinstvo Jove Tešića u Popovima kojem je takođe izgrađena nova kuća u okviru ovog Programa.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*