Opštinski plac na Zlatiboru prodali za 75.000 evra po aru

Čajetina. – Cene placeva na Zlatiboru počele su poslednjih godina da rastu, a eksplodirale završetkom „Gold gondole”. Primera radi, opština Čajetina nedavno je oglasila prodaju jedne parcele od nepunih 70 ari u blizini centra Zlatibora po početnoj ceni od 25.000 evra po aru, a na licitaciji je dostigla iznos od 75.000 po aru. Osim te prodali smo i još neke parcele, po ukupnoj ceni od devet miliona evra, što je dovoljno da vratimo kredit za gondolu koji je iznosio sedam i po miliona. „Zlatna gondola” otvorila nam je nove perspektive. Povećala se vrednost zemljišta i to nam daje mogućnost da budžetski novac od prodaje i naknada za građevinsko zemljište ulažemo u nove razvojne projekte.

 

Ovo je, pored ostalog, u intervjuu za lokalne novine „Zlatiborske vesti” izjavio predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović. „Zlatibor će preteći Davos” naslov je tog teksta, a čelnik ovog kraja o prodaji opštinskih parcela na Zlatiboru kaže i sledeće:

– Ni deseti deo opštinskih parcela nismo prodali u poređenju sa onim koliko se prodavalo pre nas. Pronašli smo odluke iz osamdesetih i devedesetih godina prošlog veka o tome da su naši prethodnici tokom samo jedne sednice Skupštine opštine dodelili 200, a na sledećoj još 80 građevinskih parcela. Ljudi su tada parcele jeftino kupovali ili su ih dobijali kao zaslužni građani, među njima je bilo Beograđana i Užičana bliskih tadašnjoj vlasti. Sada njihovi potomci ne mogu da se dogovore o nasledstvu i te vikendice prodaju kako bi kupili stanove u Beogradu. Upravo među tim ljudima što su parcele dobijali besplatno ima onih koji nas kritikuju, jer im smetaju investitori koji su zemljište platili po tržišnim cenama.

Stamatović podseća da je vreme pandemije ovde iskorišćeno za završetak važnih projekata: rekonstruisali su centar Zlatibora i jezero, izgradili pristupne saobraćajnice i staze, zamenili dotrajalu komunalnu infrastrukturu na tom prostoru… Početkom godine puštena je u rad najduža panoramska žičara „Gold gondola”, koju je u potpunosti finansirala lokalna samouprava sa 13,5 miliona evra, a letos je otpočeo probni rad Postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda „Zlatibor”.

– Tim i ranije završenim projektima stvoreni su povoljniji uslovi za dolazak ozbiljnih investitora i većeg broja gostiju. A to znači i povećanje prihoda u opštinskom budžetu koji se svake godine uvećava za 20 do 30 odsto, s tim što će ove godine čak 40 odsto biti veći od prošlogodišnjeg i dostići četiri milijarde dinara – izjavio je predsednik opštine Čajetina.

Prema njegovim rečima, pred Zlatiborom je velika investicija: gradnja modernog sportskog kompleksa sa 15 otvorenih terena, kakav nedostaje turističkom centru u koji na pripreme dolazi sve više domaćih i stranih sportskih ekipa: – Za ovaj projekat Vlada Srbije je obezbedila osam miliona evra, a učešće opštine je u troškovima komunalnog opremanja parcela. Procena je da za taj poduhvat treba još oko pet miliona evra. U toku je priprema projektne dokumentacije da bi naredne godine počela gradnja.

Osvrnuo se i na početak prve faze izgradnje novog vodosistema „Sušičko vrelo” koji treba da zameni dosadašnju upotrebu vodosistema na Ribničkom jezeru. – Na širem prostoru oko Ribničkog jezera i međustanice gondole planiramo da izgradimo „Zlatni grad”, novi kompleks predviđen našim razvojnim planovima u oblasti zdravstvenog i sportskog turizma. Na tom prostoru neće biti dozvoljena individualna gradnja već će se graditi hoteli visoke kategorije, sportski tereni i slični sadržaji. U toku je izrada master plana i već se javljaju zainteresovani investitori. Procenićemo šta je bolje za opštinu: da li model javno-privatnog partnerstva ili privatni investitor pojedinac, što će pokazati studija opravdanosti. Ribničko jezero poslužiće za sve sadržaje na vodi, koje su zahtevali naši građani i turisti – rekao je pored ostalog Milan Stamatović.

 

 

 

IZVOR:POLITIKA

 

FOTO:BETA

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*