Orban: Brisel i Vašington uz Soroša pokušavaju da proture svoje ljude, ali odlučiće Mađari

Hungarian Prime Minister Viktor Orban addresses supporters during celebration the 65th anniversary of the 1956 Hungarian revolution, in Budapest, Hungary, Saturday, Oct. 23, 2021. Thousands of supporters of Prime Minister Viktor Orban, who is expected to deliver a speech marking the 65th anniversary of the 1956 Hungarian revolution, march in Budapest, Hungary to demonstrate loyalty to his right-wing government. (AP Photo/Laszlo Balogh)
BUDIMPEŠTA –

Mađarski premijer Viktor Orban, koji se sledeće godine suočava sa izborima, optužio je danas Brisel i Vašington za pokušaj mešanja u mađarsku politiku i pozvao pristalice da brane dostignuća tokom decenije njegove vladavine.

Orban je desetinama hiljada pristalica u centru Budimpešte rekao da Vašington i milijarder Džordž Soroš pokušavaju da proture svoje ljude, mađarsku levičarsku opoziciju, koja koristi njihov novac, medije i veze.

„Ali nije važno šta oni u Briselu, Vašingtonu i medijima koji su dirigovani iz inostranstva žele. Mađari će sami odlučivati o svojoj sudbini“, poručio je Orban okupljenima na skupu, prenosi Rojters.

orban

Izvor: Tanjug (AP Photo/Laszlo Balogh)

On je ocenio da se Brisel obraća i tretira Mađare, zajedno sa Poljacima, kao da su neprijatelji i da je vreme da oni u Briselu shvate jačinu mađarskog naroda, koga, kako je naveo, ni komunisti nisu mogli da pobede.

MTI prenosi da je mađarski premijer, aludirajući na sukobe pristalica njegove stranke Fides i policije 2006. na godišnjicu revolucije 1956. u Budimpešti, rekao da su pre 15 godina bile „šok bombe“ na jednoj strani, nasuprot „prevarenom i poniženom narodu“ na drugoj strani.

Obraćajući se pristalicama na raskrsnici ulica Bajči-Žilinskog i Andraši, Orban je naglasio da su se pre 15 godina, upravo na današnji dan i na mestu gde se održava skup, susreli prošlost i sadašnjost.

„Na jednoj strani su bile granate sa suzavcem, gumeni meci, neidentifikovana policija u civilu i vodeni topovi. Na drugoj strani stajala je prevarena i ponižena nacija koja je…ponovo bila prinuđena da trpi činjenicu da je lažu ujutro i uveče“, rekao je Orban aludirajući na bivšu vladu socijalista.

Na odvojenom mitingu danas u Budimpešti, lider opozicije Peter Marki-Zaj je poručio pristalicama da će njegova vlada, ako bude izabrana, doneti novi ustav, suzbiti korupciju, uvesti evro i garantovati slobodu medija, navodi Rojters.

budimpesta,miting

Izvor: Tanjug (AP Photo/Laszlo Balogh)

„Ovaj režim je postao moralno neodrživ… zamah koji sada imamo trebalo bi da nas odvede do pobede aprila 2022.“, naglasio je Marki-Zaj.

Hiljade pristalica mađarskog premijera Viktora Orbana i njegove desničarske vlade okupilo se danas u Budimpešti kako bi pružilo podršku mađarskom lideru.

Učesnici skupa pod nazivom „Marš mira“, organizovali su šetnju ulicama kroz centar Budimpešte ka mestu gde im se Orban obratio, na dan nacionalnog praznika kojim se obeležava 65. godišnjica mađarske antisovjetske revolucije 1956. godine.

Marš je organizovala nevladina organizacija Forum građanskog jedinstva, aktivni promoter politike Orbanove partije Fides, koja dvotrećinskom većinom dominira u mađarskom parlamentu od 2010. godine, a kako su ranije poručili cilj je da se demonstrira suverenitet Mađarske prema Evropskoj uniji, koja po njima nezasluženo optužuje Mađarsku za demokratsko nazadovanje.

Ovaj događaj, navodi AP, mobiliše pristalice Orbanove vlade pred parlamentarne izbore sledećeg proleća za koje je šest najvećih mađarskih opozicionih stranaka obećalo da će ostaviti po strani ideološke razlike i formirati koaliciju kako bi se suprotstavilo vladajućoj stranci i da će istaći jedinstvenog zajedničkog kandidata protiv Fidesa u svakom od 106 izbornih okruga u Mađarskoj.

Peter Marki-Zaj, koji će predvoditi ujedinjeni opozicioni blok na parlamentarnim izborima u Mađarskoj 2022, i koji nije član nijedne stranke, pobedio je u drugom krugu preliminarnih izbora 17. oktobra levičarku Klaru Dobrev, koja se potom obavezala da će ga podržati na čelu saveza šest opozicionih stranaka.

On i drugi lideri održali su danas miting opozicije u Budimpešti, takođe na dan nacionalnog praznika kojim se obeležava 65. godišnjica mađarske antisovjetske revolucije 1956. godine.

 

 

 

IZVOR:RTV

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*