Orhan Pamuk pod istragom zbog navodnog vređanja Ataturka

ANKARA –

Švedska akademija koja bira dobitnike Nobelove nagrade za književnost saopštila je danas da prati slučaj protiv turskog Nobelovca Orhana Pamuka, koji je pod istragom zbog navodnog vređanja osnivača moderne Turske u svom najnovijem romanu.

Švedska akademija je u kratkom saopštenju izrazila očekivanje da će Turska poštovati svoje međunarodne obaveze i potvrdila da prati „tretman“ koji u Turskoj ima Pamuk, dobitnik Nobelove nagrade za književnost 2006. godine, preneo je AP.

orhan, pamuk

Izvor: EPA/Zsolt Szigetvary

Turske vlasti pokrenule su istragu protiv Orhana Pamuka ranije ove godine nakon što je jedan advokat iz Izmira u zapadnoj Turskoj optužio pisca da je u svom najnovijem romanu „Noći kuge“ uvredio osnivača moderne Turske Mustafu Kemala Ataturka, a što je u suprotnosti sa zakonima koji štite sećanje na oca Turske nacije.

Istraga je prvobitno rezultirala odlukom da se ne pokreće krivični postupak, ali je advokat uložio žalbu na tu odluku i istraga je ponovo otvorena.

Orhan Pamuk i njegova izdavačka kompanija Japi Kredi Jaincilik demantovali su da se u romanu vređa Mustafa Kemal Ataturk.

 

 

IZVOR:RTV

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*