Osavremenjena Rečna flotila na vežbi Vidra

Ministar odbrane Aleksandar Vulin obišao je u pratnji komandanta Kopnene vojske general-potpukovnika Milosava Simovića, u ranim jutarnjim časovima, pripadnike Vojske Srbije koji su izvodili taktičku vežbu sa bojevim gađanjem „Vidra 2018“ u Tarašu, nadomak Zrenjanina.

U vežbi su učestvovale izviđačke, pešadijske, mehanizovane i raketne jedinice Prve brigade kopnene vojske i pontonirske, amfibijske i plovne jedinice Rečne flotile, navodi se na zvaničnoj internet stranici „Vojska Srbije“.

Prema rečima ministra odbrane, a u skladu s naređenjem vrhovnog komandanta Vojske Srbije Aleksandra Vučića, svi rodovi i vidovi naše vojske moraju da budu unapređeni, osavremenjeni i moraju da budu u stanju da ispunjavaju sve svoje zadatke.

„Upravo zbog toga i naša Rečna flotila je u fazi modernizacije i daljeg unapređivanja i sa zadovoljstvom mogu da kažem da je ovo najveće osavremenjavanje Rečne flotile u poslednjih 25 godina. Obezbedili smo da se četiri naša minolovca podignu na značajno viši nivo, da dobiju novo naoružanje, nove sisteme za upravljanje vatrom, nove radarske sisteme i sve ono što ih čini savremenim i sposobnim da sprovode svoje zadatke. Svaki deo naše teritorije mora i jeste zaštićen od strane Vojske Srbije i svako naše sredstvo mora biti spremno da odgovori na izazove koji su pred nama“ – poručio je ministar Vulin.

Komandant Rečne flotile kapetan bojnog broda Andrija Andrić istakao je da su jedinice Prve brigade i Rečne flotile danas izvele napad sa nasilnim prelaskom reke sa desne na levu obalu reke Tise.

„Cilj vežbe je osposobiti komande i jedinice rečnih odreda i pontonirskog bataljona za pripremu izvođenja rečnog desanta i odbrane vodnog puta jedinica za napad sa nasilnim prelaskom reke“ – naglasio je komandant Rečne flotile i dodao da je vežbi prethodilo višednevno uvežbavanje izviđačkih, pešadijskih, mehanizovanih i tenkovskih jedinica Prve brigade i pontonirskih, amfibijskih i plovnih jedinica Rečne flotile na poligonu „Mačvanski partizanski odred“ na reci Sava, u rejonu Šapca.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*