Ostavka premijera Libana, sumnja na atentat

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš izrazio je danas zabrinutost zbog ostavke premijera Libana Saada Haririja, i pozivao na stabilnost i bezbednost u toj zemlji.

Hariri koji je, kako AFP navodi, štićenik zvaničnog Rijada, u subotu je iznenada objavio da podnosi ostavku putem televizijskog prenosa iz Saudijske Arabije navodeći kao razlog zaveru u cilju atentata na njega i mešanje Irana u libanska i regionalna pitanja.

„Generalni sekretar je zabrinut zbog vesti o predlogu ostavke libanskog premijera Saada Haririja. On se nada da će se sve strane fokusirati na napore da podrže kontinuitet u radu državnih institucija Libana u skladu sa ustavom i očuvanjem državne bezbednosti i stabilnosti“, navodi se u saopštenju Guteresovog portparola Stefana Dižarika.

Hariri je u svom televizijskom obraćanju kritikovao Iran i Hezbolah, a AP primećuje da se ovaj iznenadni potez dogodio usled njegove posete Saudijskoj Arabiji.

On je, kako su agencije ranije prenele, u govoru sugerisao da se plaši za život istakavši da je atmosfera u zemlji slična onoj koja je postojala pre ubistva njegovog oca i premijera Rafika Haririja 2005. godine, te da je „osetio šta mu se sprema“.

Kako navodi agencija, u saopštenju se takođe dodaje i da UN „ostaju posvećene podršci bezbednosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu Libana“.

Iran je, podseća agencija, negirao mešanje u unutrašnja pitanja Libana.

Libanski šiitski pokret Hezbolah je jedina organizacija u Libanu koja je zadržala svoje oružje po završetku građanskog rata koji je trajao od 1975. do 1990, napominje AFP.

 

Izvor: rtv.rs

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*