Otkriveno 260 krivičnih dela

Pripadnici Granične policije BiH za devet meseci ove godine evidentirali su 260 krivičnih dela, a nadležnim tužilaštvima u BiH dostavljeno je 209 službenih izveštaja, rekao je načelnik Kabineta direktora Granične policije BiH Radiša Samardžija.

Zbog ovih krivičnih dela prijavljeno je 355 fizičkih lica, i to 275 državljana BiH, Srbije 30, Turske devet, Hrvatske 11, Bugarske dva, Crne Gore sedam, Albanije šest, Slovenije dva, Izraela dva, Njemačke četiri, Kuvajta tri i po jedan državljanin Makedonije, Holandije, Novog Zelanda i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Evidentirano je 12 krivičnih dela krijumčarenja ljudi, kaže Samardžija, kao i pet krivičnih dela organizovanje grupe ili udruženja za vršenje krivičnog djela krijumčarenje migranata.

Za navedena krivična djela nadležnom tužilaštvu podneseno je 13 službenih izveštaja protiv 47 lica, a izvršioci su bili državljani BiH /27/, Srbije /devet/, Turske /četiri/, Hrvatske /četiri/, Bugarske /dva/ i Albanije /jedan/.

Evidentirano je i počinjenje 75 krivičnih djela falsifikovanja isprave, zbog čega je nadležnim tužilaštvima podneseno 75 službenih izveštaja, za šta je prijavljeno 75 lica.

Privremeno su oduzeta dokumenta u 93 slučaja /65 na ulazu i 28 na izlazu iz BiH/, za koji postoji sumnja da su falsifikovani, što je smanjenje za 18 dokumenta ili 16,22 odsto u odnosu na isti period prethodne godine kada je oduzeto 111 dokumenata.

Evidentirano je 91 krivično delo u vezi sa opojnim drogama, a prošle godine ih je bilo 51. Nadležnim tužiteljstvima podneseno je 67 službenih izveštaja, a prijavljena su 102 lica, od kojih su 93 državljani BiH, pet državljani Hrvatske i četiri državljanina Crne Gore. Kod nadležnih sudova prekršajno je procesuirano 143 lica za počinjene prekršaje.

Tokom izveštajnog perioda, ističe Samardžija, po raznim osnovama policijski službenici Granične policije BiH privremeno su oduzeli 51 vozilo.

Razlozi privremenog oduzimanja vozila su: 20 zbog falsifikovanja isprave, 19 kao sredstvo izvršenja krivičnog dela, sedam zbog ilegalnog uvoza, četiri zbog postojanja potrage i jedno zbog izmene karakteristika vozila.

Zbog nedopuštenog prometa raznih vrsta roba i izbegavanja carinskog nadzora, Granična policija BiH nadležnim tužilaštvima podnijela je 45 službenih izveštaja zbog 47 krivičnih dela, za koja su prijavljena 102 lica.

Prijavljeno je 97 državljana BiH, dva državljanina Srbije i po jedan državljanin Hrvatske, Slovenije i Njemačke.

U izveštajnom periodu prilikom izvršenja 47 krivičnih djela privremeno je oduzeto robe u vrednosti 1.080.717,50 KM, te novca u raznim apoenima u protivrednosti 129.321 KM.

Deo privremeno oduzete robe predat je u nadležnost carinskim i inspekcijskim organima, dok je dio deponovan u sedištima jedinica Granične policije BiH, navodi Samardžija.

Pronađena je i privremeno oduzeta određena količina oružja i municije, a nadležnim tužilaštvima podneseno je osam izveštaja za izvršenih 13 krivičnih dela, za koja je prijavljeno 14 lica, od kojih je devet državljana BiH, tri državljana Srbije i po jedan državljanin Nemačke i Novog Zelanda.

Granična policija BiH za devet meseci ove godine, zbog izvršenja koruptivnih krivičnih djela, nadležnim tužilaštvima podnela je službeni izveštaj zbog izvršena dva krivična dela u kojima su prijavljena dva lica – državljani BiH.

Registrovano je i 14 drugih krivičnih dela, za koja je nadležnim tužilaštvima Granična policija BiH dostavila osam izveštaja protiv 11 fizičkih lica, od čega je jedno nepoznato lice.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*