Otmica kućnih ljubimaca u Engleskoj postaje krivično delo

(Foto EPA-EFE/Andy Rain)

Otmica kućnih ljubimaca biće proglašena krivičnim delom u Engleskoj nakon porasta prijavljenih krađa tokom zatvaranja uzrokovanih pandemijom virusa korona, prenele su agencije.

Krađa kućnog ljubimca trenutno se tretira kao gubitak vlasnikove imovine, ali ministri žele da se novim zakonom prizna emocionalni stres koji to može izazvati.

Utvrđeno je da je prošle godine tokom „lokdauna” prijavljena krađa oko 2.000 pasa. Britanski parlament je u junu razmatrao predlog o načinima kojima bi se lakše pronalazile ukradene životinje nakon što je više od pola miliona ljudi potpisalo peticiju tražeći kazne za krađu životinja.

Radna grupa, koju čine vladini službenici, policija, tužioci i lokalne vlasti, primila je dokaze od grupa za zaštitu životinja, aktivista za kampanju, akademika i drugih stručnjaka. Njihov izveštaj je utvrdio da se sedam od 10 krađa kućnih ljubimaca, koje je zabeležila policija, odnosilo na pse.

(Foto EPA-EFE/Antonio Bat)

Nije poznato koja bi mogla da bude najveća kazna za krivično delo otmice kućnih ljubimaca po novom zakonu.

Iako je prema Zakonu o krađi iz 1968. godine za izvršenje ovog krivičnog dela predviđena kazna od maksimalnih sedam godina zatvora, ministri kažu da je malo dokaza da to može da se primeni i u ovom slučaju, jer je težina kazne delimično određena novčanom vrednošću otuđene stvari.

„Krađa kućnog ljubimca užasan je zločin koji može uzrokovati velike emocionalne tegobe u porodicama, dok bezosećajni kriminalci pune džepove. Novi zakon o otmici kućnih ljubimaca priznaje da su životinje daleko više od imovine i daće policiji odrešene ruke za izvođenje ovih bolesnih pojedinaca pred lice pravde”, izjavila je britanska ministarka unutrašnjih poslova Priti Patel.

 

 

IZVOR:POLITIKA

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*